Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάμε το κάπνισμα; Οι θετικές αλλαγές και τα προβλήματα από την έλλειψη νικοτίνης
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα είναι μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του τσιγάρου.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό φαίνεται και από τη μείωση των καπνιστών κατά 2,5% την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως.
Το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί κατά 9,6% σε μόλις μια πενταετία, επιτυγχάνοντας ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι στρέφονται σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η αλλαγή στην υγεία φαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά που κάποιος σταματάει το κάπνισμα.
Συγκεκριμένα, 20 λεπτά μετά, η καρδιά και γενικότερα το σώμα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους.
Η νικοτίνη αυξάνει την ορμόνη της αδρεναλίνης. Κατ΄επέκταση, οι παλμοί της καρδιάς των καπνιστών αυξάνονται και τα αιμοφόρα αγγεία τους στενεύουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άκρα τους είναι συνέχεια κρύα. Παρ΄όλα αυτά, όταν σταματάνε τα καπνίζουν, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί και πάλι κανονικά.
Δυο ώρες μετά όμως, εμφανίζονται τα συμπτώματα του εθισμού από τη νικοτίνη. Κακή διάθεση, υπνηλία, έντονα συναισθήματα και δυσκολίες στον ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, και έτσι, ο οργανισμός αντιδράει όταν σταματάει να τη δέχεται.
Περίπου 8 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό απομακρύνεται από το σώμα, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να κυκλοφορεί στο αίμα. Παρ’ όλα αυτά, το μονοξείδιο του άνθρακα στους χρόνιους καπνιστές μεγαλώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι που σημαίνει ότι το αίμα γίνεται παχύτερο. Αυξάνεται η πίεση του αίματος και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πάθει κάποιος θρόμβωση.
Μια μέρα μετά, ο καπνιστής αρχίζει να βήχει έντονα. Είναι η προσπάθεια του σώματος να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Μόλις, 24 ώρες αφού κόψει κάποιος το τσιγάρο, ο κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου μειώνεται δραστικά.
Δυο μέρες μετά, οι κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις αρχίζουν να επανέρχονται. Η αίσθηση της γεύσης επανέρχεται και γεύονται καλύτερα ακόμη και το φαγητό. Παρ’ όλα αυτά, η γεύση των χρόνιων καπνιστών μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Σχεδόν τρεις μέρες μετά, ο πρώην καπνιστής μπορεί να υποφέρει από πονοκεφάλους, ναυτία, κράμπες, άγχος και κατάθλιψη, που συμπτώματα του εθισμού από την καφεΐνη.
Και τότε τα δύσκολα έχουν περάσει.
Αφού περάσει ένας μήνας αποχής, ο καπνιστής είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσει από διαβήτη τύπου 2, καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε διάστημα 3-9 μήνες, οι πνεύμονες αρχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Ο βήχας και η δυσκολία αναπνοής μειώνονται.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής εξαιτίας του αθηρώματος, δηλαδή της λιπώδους πλάκας που σχηματίζεται στα τοιχώματα των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος, μειώνεται κατά 50%.
Στο 50% μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Οι πνεύμονες όμως, θα έχουν μόνιμες και ανεπανόρθωτες βλάβες.
Περίπου 15 χρόνια μετά ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο ελάχιστο, κάτι που σημαίνει ότι έχει τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσει με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.
Παρ’ όλα αυτά, τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι απόλυτα, καθώς η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από τα πόσα χρόνια και πόσα τσιγάρα κάπνιζε κάποιος την ημέρα.
Με πληροφορίες από AsapSCIENCE
Διαβάστε επίσης: Πόσα χρόνια από τη ζωή χάνονται με κάθε τσιγάρο ή ποτό; Πότε «φεύγουν» οι ναρκομανείς;