Γιατί να ασφαλίσετε το σπίτι σας για το σεισμό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεισμική κάλυψη

732
Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη πιο σεισμογενής στον κόσμο.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε το 1968, έφτασε τα 7.1 ρίχτερ με επίκεντρο τον Άγιο Ευστράτιο. Άφησε είκοσι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν «Ισοπεδώθη ο Αγ. Ευστράτιος» και μιλούσαν για τις εκτεταμένες καταστροφές που είχε προκαλέσει ο σεισμός. Οι περισσότερες κατοικίες είχαν καταρρεύσει και πολλές θεωρούνταν ακατάλληλες.

Παρόλο που αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό, ίσως δείχνει πώς μπορούν όλα να αλλάξουν με ένα σεισμό. Ακόμη και πολλοί που θεωρούν ότι το σπίτι τους έχει αντέξει σε πολλές καταστροφές και δυνατές σεισμικές δονήσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πόσο μεγάλος θα είναι ο επόμενος.
Για την προστασία των ακινήτων υπάρχει ο αντισεισμικός κανονισμός στη δόμηση και κάποιοι επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση για να είναι απόλυτα καλυμμένοι.
Περίπου το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν αγοραστεί με τραπεζικό δάνειο, που προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας κυρίως για το σεισμό και την πυρκαγιά.

Με κόκκινο είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο.

Η ασφάλιση από το σεισμό, δεν ανήκει στο βασικό πρόγραμμα ασφάλισης του σπιτιού. Ανήκει στις προαιρετικές καλύψεις που παρέχονται για ένα ευρύτερο πακέτο, που επίσης μπορεί να περιλαμβάνει κάλυψη για καθίζηση, προσωπικό ατύχημα και τυχαία υλική ζημιά από κάθε κίνδυνο.
Η κάλυψη για σεισμό είναι πιο ακριβή, συγκριτικά με τις άλλες καλύψεις για ασφάλιση κατοικίας. Η τιμή του αρχικού πακέτου μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθούν ζημιές.
Ωστόσο, η τιμή του ασφάλιστρου αλλάζει ανάλογα με τη σεισμικότητα που παρουσιάζει η περιοχή. Για παράδειγμα, η ασφάλιση κατοικίας στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα ή στη Ζάκυνθο είναι πολύ πιο ακριβή από την ασφάλιση κατοικίας με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Αθήνα.

Το ακίνητο πρέπει να είναι χτισμένο μετά το 1960, καθώς έτσι θα ακολουθεί το νέο γενικό κανόνα οικοδόμησης και τους αντισεισμικούς κανόνες.
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να σιγουρευτεί ότι η κάλυψη για το σεισμό εμπεριέχει οποιαδήποτε καταστροφή προκαλέσει. Σε περίπτωση που ο σεισμός καταστρέψει τους σωλήνες και πλημμυρίσει το σπίτι, δεν χρειάζεται να έχει ειδική κάλυψη για πλημμύρα, καθώς η βασική αιτία ήταν ο σεισμός.
Η τιμή του ασφάλιστρου αλλάζει επίσης, αν ο ενδιαφερόμενος ασφαλίσει μόνο το κτίριο ή και την οικοσκευή.
Οι περισσότερες εταιρίες τιμολογούν διαφορετικά τις μονοκατοικίες από τα διαμερίσματα, ενώ παίζει ρόλο ο όροφος, αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία και φυσικά τα τετραγωνικά μέτρα.
Πριν όμως, προχωρήσετε στην ασφάλιση πρέπει να βεβαιωθείτε για την πραγματική κατασκευαστική του αξία, ώστε να μην πληρώσετε περισσότερα από όσο πρέπει.

Ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα εκτός από την κάλυψη σεισμού, περιέχει ακόμη κάλυψη για πυρκαγιά, πυρκαγιά από δάσος, πτώση κεραυνού, καπνό, έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, πτώση αεροσκάφους, πτώση δένδρων, κλαδιών, στύλων, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες και πολιτικές ταραχές.
Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις ανάγκες αναλόγως την περιοχή.
Και σίγουρα χρειάζεται καλή μελέτη και τεράστια προσοχή στα μικρά γράμματα. Ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν μπει ληστής μέσα στο σπίτι σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία