Όλη η αλήθεια για το «ωφέλιμο» λίπος που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους. Τι δείχνουν οι έρευνες μέχρι τώρα
της Dr Αιμιλίας Βασιλόπουλου,
Επίκουρη καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
[email protected]
Πολλοί θα το έχουν δει να διαφημίζεται σε διάφορα sites, άλλοι θα το έχουν ακούσει στο γυμναστήριο, κάποιοι άλλοι πιθανώς να το έχουν δοκιμάσει, ή και να μην έχουν ιδέα για το τι είναι.
Οι αξιοπρόσεκτοι ισχυρισμοί του CLA ή αλλιώς συζευγμένου λινολεϊκού οξέος έχουν κινηθεί γύρω από την απώλεια σωματικού λίπους, σωματικού βάρους αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
Το CLA είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής το οποίο μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας από το φαρμακείο ή αγοράζοντάς το διαδικτυακά.
Όσον αφορά στην επίδραση του στο σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος η βιβλιογραφία είναι αρκετά πλούσια τόσο στα πειραματόζωα όσο και στους ανθρώπους. Πριν όμως ασχοληθούμε με την αποτελεσματικότητά του, ας δούμε αρχικά τι ακριβώς είναι το cla.
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα ελεύθερο λιπαρό οξύ, το οποίο παράγεται φυσιολογικά στον πεπτικό σωλήνα των μηρυκαστικών (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες), από το λινολεϊκό οξύ που προσλαμβάνουν από την διατροφή τους με χόρτα.
Κατά συνέπεια ο άνθρωπος προσλαμβάνει διατροφικά το CLA από το κρέας αυτών των ζώων και τα σχετικά γαλακτοκομικά προϊόντα τους (γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ), καθώς και από φυτικά έλαια. Ωστόσο, τα επίπεδα CLA στα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι χαμηλά, καθώς ποικίλλουν από τη διατροφή του ζώου και την επεξεργασία που υφίσταται το αντίστοιχο τρόφιμο. Για παράδειγμα, οι αγελάδες που βόσκουν στο λιβάδι παράγουν υψηλότερα ποσοστά CLA στο γάλα τους από αυτές που τρέφονται με σπόρους, σανό κλπ.
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) αναφέρεται σε μια ομάδα βιοενεργών ισομερών του λινολεϊκού οξέος, κάτι που σημαίνει ότι είναι χημικά ταυτόσημο, αλλά έχει τα άτομά του τοποθετημένα διαφορετικά από το λινολεϊκό οξύ. Τα 2 βιολογικά ισομερή του CLA είναι τα cis-9, trans-11 & trans-10, cis-12. [1]
Tι λένε οι έρευνες για αυτό;
Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα είναι αρκετά υποσχόμενες, ωστόσο τα αποτελέσματα τους στο ανθρώπινο είδος είναι αρκετά διφορούμενα.
Ελάχιστες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει μείωση του σωματικού βάρους μετά την πρόσληψη συμπληρώματος CLA. Πιο συγκεκριμένα, μια από αυτές, έδειξε πως η χορήγηση 3,4γρ/ημέρα οδήγησε σε απώλεια βάρους 0,14 κιλών/εβδομάδα, ενώ η δόση των 6,8 γρ/ημέρα είχε σαν αποτέλεσμα απώλεια βάρους 0,11 κιλών/εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ δόσης και απώλειας βάρους. Μια άλλη μελέτη, έδειξε πως η κατανάλωση 3,2γρ/ημέρα, συμβάλλει σε μια μέτρια απώλεια σωματικού λίπους περίπου 0,09 κιλών/εβδομάδα όπου η σχέση αυτή ήταν γραμμική για διάστημα 6 μηνών.[2]
Από την άλλη πλευρά, αρκετές παραπάνω είναι οι μελέτες με μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, οι οποίες καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία δεν υπογραμμίζουν την θετική σχέση μεταξύ CLA και της σύστασης του ανθρώπινου σώματος. Ειδικότερα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία από τις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δεν δείχνουν πειστικά ότι η πρόσληψη CLA δημιουργεί μακροπρόθεσμα οποιεσδήποτε κλινικά σημαντικές επιδράσεις στη σύνθεση του σώματος, [3] ενώ μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα κλινικά στοιχεία φαίνεται να είναι ανεπαρκή και όχι ομόφωνα όσον αφορά τις επιδράσεις στη μείωση του σωματικού λίπους.
Διαπιστώθηκε επίσης, πως υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση του cla που μπορεί να οφείλονται στην αύξηση των προϊόντων οξείδωσης λιπιδίων (ισοπροστάνια). Παρατηρήθηκε ελαττωμένη λεπτίνη και μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL-χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων HDL, γεγονός που υποδηλώνει αρνητική μεταβολή στο προφίλ των λιπιδίων του ορού.[4]
Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούμε να πούμε πως το cla είναι το «θαυματουργό» χάπι που συχνά ακούμε, για όσους θέλουν να χάσουν το πολυπόθητο λίπος και σωματικό βάρος με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο και σκεύασμα τους υποσχεθεί γρήγορα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό, όταν εμφανίζεται κάτι καινούριο στον κόσμο της διατροφής ως συμπλήρωμα να φιλτράρεται, να διασταυρώνεται επιστημονικά η ορθότητα των ισχυρισμών του και να μην καταναλώνεται αλόγιστα.
Το κείμενο είναι γραμμένο σε συνεργασία με την Αλκυόνη Γλύμπη, Φοιτήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Πηγές:
- http://laneshealth.gr/ingredients/cla
- Whigham L.D., A.C. Watras, and D.A. Schoeller, Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
- Onakpoya IJ, Posadzki PP, Watson LK, Davies LA, Ernst E, The efficacy of long-term conjugated linoleic acid (CLA) supplementation on body composition in overweight and obese individuals: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Eur Journal Nutrition, 2012
- T. E.Lehnen, M. R. da Silva, A. Camacho, A. Marcadenti, A.M. Lehnencorresponding, A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutrition, 2015.
Διαβάστε επίσης: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας όταν γυμνάζεστε. Πώς η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει