Το αυχενικό σύνδρομο πλήττει το 1/3 του πληθυσμού. Ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν
Το αυχενικό σύνδρομο, δεν είναι μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά διάφορες ενοχλήσεις γύρω από την περιοχή του αυχένα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο, τη δυσκαμψία, τη ζαλάδα και τον πονοκέφαλο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1 στους 3 παγκοσμίως, πάσχει από το σύνδρομο είτε το γνωρίζει, είτε όχι.
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση του καθενός, αφού ο πόνος του αυχένα μπορεί να αντανακλάται και σε άλλα μέρη του σώματος.
Ο αυχένας αποτελεί το στήριγμα του κεφαλιού που το βοηθάει να κινηθεί.
Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα στον αυχένα, επηρεάζεται τόσο η κινητικότητα του κεφαλιού, όσο και οι αρθρώσεις, τα νεύρα και οι μυς της σπονδυλικής στήλης, της ωμοπλάτης και των χεριών.
Επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από πόνους που σχετίζονται με τον αυχένα.
Η Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση (AOA), υποστηρίζει ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί πάσχουν από το σύνδρομο, αλλά οι περισσότεροι αποδίδουν τον πόνο σε άλλα αίτια, όπως η οστεοπόρωση.
Πολλοί από τους πάσχοντες θεωρούν τον πόνο φυσιολογικό, μετά από κάποια ηλικία.
Ωστόσο, αν και το 60% όσων έχουν προβλήματα με τον αυχένα θέλει να απαλλαγεί από τον πόνο, δεν κάνει κάτι για να τον καταπολεμήσει και αποφεύγει τα αναλγητικά φάρμακα.
Αυχενική δισκοπάθεια: Λόγω κακής στάσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθιστικής εργασίας ή προβλημάτων όρασης, το κεφάλι μπορεί να παραμένει πολλή ώρα στραμμένο προς μια κατεύθυνση ή σκυφτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αυχένας καταπονείται και προκαλείται λόρδωση.
Ο πόνος προκύπτει, καθώς οι δίσκοι δέχονται μεγάλη πίεση και φθείρονται.
Σπονδυλοαθρίτιδα: Ανήκει στα αρθριτικά προβλήματα. Λόγω ηλικίας, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης δεν στηρίζουν καλά το βάρος, με αποτέλεσμα να πονούν.
Σπονδυλολίσθηση: Προκαλείται μετά από πολλαπλές κακώσεις στον αυχένα, είτε είναι αποτέλεσμα χτυπήματος από τροχαίο ατύχημα.
Μυϊκές συσπάσεις: Σε αυτή την περίπτωση, οι μυς τραυματίζονται από απότομες κινήσεις ή από συχνή μεταβολή θερμοκρασίας στο χώρο που βρίσκεστε.
Στρες: Το στρες και το άγχος, κάποιες φορές εμποδίζουν το σώμα να χαλαρώσει. Τότε, δημιουργείται ένταση στο πάνω μέρος του κορμού που επηρεάζει τον αυχένα. Εκδηλώνεται με πόνο, μούδιασμα και πιάσιμο.
Τραυματισμοί: Ο αυχένας τραυματίζεται και από λανθασμένη εκτέλεση γυμναστικών ασκήσεων. Οι συχνοί μικροταραυματισμοί οδηγούν σε μόνιμα προβλήματα, όπως το αυχενικό σύνδρομο που συνοδεύεται από μόνιμη ενόχληση και πόνο.
Προσπαθήστε όσο μπορείτε να ελέγχετε τη στάση του σώματός σας, όταν εργάζεστε και όταν περπατάτε.
Η πλάτη πρέπει να είναι σε όρθια θέση, ευθυγραμμισμένη με το κεφάλι, ώστε οι μυς να μπορούν να το συγκρατούν χωρίς να κουράζονται.
Σε καθιστή θέση, οι ώμοι χρειάζεται να είναι σε ευθεία με τα αυτιά, για να μην εξαντλείται η σπονδυλική στήλη και ο αυχένας.
Διαβάστε επίσης: Το κολύμπι καταπολεμά το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει από τους πόνους. Ποια στυλ κολύμβησης προτείνουν οι ειδικοί