Οι μύγες είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία από όσο πιστεύαμε. Ποια μικρόβια μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο και πως;

2934

Οι μύγες είναι πιο επικίνδυνα έντομα από όσο πιστεύουμε. 
Τρέφονται κατά κύριο λόγο με περιττώματα, σκουπίδια, υπολείμματα κρεάτων από σφαγεία και κουφάρια ζώων.
Τα μικροσκοπικά τριχίδια στα πόδια τους, τους επιτρέπουν να προσγειώνονται πάνω στα μολυσμένα αντικείμενα και να τρέφονται.
Με την ίδια ευκολία, προσγειώνονται και μεταφέρουν τα μικρόβια στους ανθρώπους, στα φυτά και στα ζώα.
Σύμφωνα με επιστήμονες «χρειάζεται μόνο να αγγίξουν το φαγητό για ένα δευτερόλεπτο με τα πόδια τους ή τις μικροσκοπικές τρίχες σε όλο τους το σώμα, για να μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν παθήσεις».
Τα μικρόβια που κουβαλούν, συνδέονται με λοιμώξεις του εντέρου, των πνευμόνων, του αίματος, όπως και με δηλητηριάσεις.

Αμερικανική έρευνα, ανέλυσε το DNA της μύγας και διαπίστωσε ότι μπορεί να μεταφέρουν ακόμη και 600 διαφορετικά είδη βακτηρίων.
Συγκεκριμένα μελετήθηκαν 116 μύγες από 3 ηπείρους, από τους υπεύθυνους υγείας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Η κοινή μύγα που τρυπώνει στα σπίτια ονομάζεται Musca domestica και «φιλοξενεί» 351 είδη βακτηρίων.
Η Chrysomya megacephala, γνωστή και ως κρεατόμυγα που ζει σε μέρη με ζεστό κλίμα, μεταφέρει μέχρι και 316 διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
Τα μικρόβια βρίσκονται τόσο στο σώμα, όσο και στα φτερά τους, αλλά συνήθως μεταφέρονται στο φαγητό με τα πόδια τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Ντόναλντ Μπράϊαντ αναφέρει: «είχαμε μια ιδέα ότι υπάρχουν παθογόνα μικρόβια που μεταφέρονται από τις μύγες, αλλά έως τώρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα.
Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα, μπορεί να αφήσει πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά μικρόβια».
Δηλαδή έως τώρα, είχε υποτιμηθεί από την επιστημονική κοινότητα, η σοβαρότητα της μεταφοράς μικροβίων από τη μύγα, όσον αφορά στον τομέα της υγείας.
Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι οι μύγες είναι υπεύθυνες για την ταχύτατη εξάπλωση ορισμένων ασθενειών.
Ωστόσο, ερευνητές από τη Σιγκαπούρη υποστηρίζουν, ότι ο μύγες θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των ανθρώπων, ως ανιχνευτές μικροβίων.
Εξηγούν ότι «θα ήταν δυνατόν οι μύγες να απελευθερωθούν σκοπίμως σαν αυτόνομα βιονικά drones, που θα τρυπώνουν στους πιο στενούς χώρους και σχισμές και στη συνέχεια, όταν τις ξαναπιάσουμε με παγίδες, θα μαθαίνουμε για τα μικρόβια που συνάντησαν».
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών στον άνθρωπο, η επαφή με μολυσμένα περιβάλλοντα, αλλά και να γίνεται έγκαιρη ανίχνευση όταν υπάρχουν ασθένειες σε φυτά.
Φυσικά η κατάσταση δεν είναι τόσο επικίνδυνη καθώς ο άνθρωπος αναπτύσσει αντισώματα, ωστόσο η γνώση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

 

Διαβάστε επίσης: «Άσπρος ήλιος, μαύρη μέρα», «Όταν τσιμπάνε οι μύγες θα βρέξει». Η πρόγνωση του καιρού μέσα από τα σημάδια της φύσης και τις αντιδράσεις των ζώων. Τι λένε τα λαϊκά γνωμικά για τις καιρικές συνθήκες.