Πώς τα ζώα ξεχωρίζουν τους φίλους από τους εχθρούς. Η εντυπωσιακή επικοινωνία μεταξύ τους (βίντεο)

2585
Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον κυρίως μέσω της όρασης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν και τις υπόλοιπες αισθήσεις τους όπως και τη μνήμη τους.
Αυτό όμως, δεν συμβαίνει με τα ζώα που έχουν δικό τους κώδικα για να αναγνωρίζει το ένα το άλλο.

Ο κώδικας διαφέρει σε κάθε είδος. Κατά κύριο λόγο, όμως χρησιμοποιούν την οσμή και την ακοή.
Πολλά θηλαστικά, πουλιά, αμφίβια, ψάρια και έντομα έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκουν την οικογένειά τους με βάση τη μυρωδιά που προέρχεται είτε από τον ιδρώτα είτε από τη σύσταση του δέρματός τους.
Ζώα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια έχουν μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας, κάτι που σημαίνει ότι έχουν παρόμοια γονίδια και ως αποτέλεσμα και παρόμοια μυρωδιά.

Η αναγνώριση των συγγενών και των γειτόνων τους είναι απαραίτητη και στο ζωικό βασίλειο.
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν διαμάχες μεταξύ τους και αποκτούν συμμάχους, ώστε να έχουν βοήθεια σε κάποια πιθανή επίθεση από ξένους.
Αποφεύγουν την ενδογαμία και μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα του είδους τους ή  συγγενείς τους που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ.

Tα δελφίνια θυμούνται τον χαρακτηριστικό ήχο των φίλων τους για πολύ καιρό, ακόμη και αν δεν τους συναντήσουν για χρόνια.

Επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι υπάρχουν είδη που είναι διατεθειμένα να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να προστατέψουν τους συγγενείς τους.
Συγκεκριμένα, αυτό έχει παρατηρηθεί στους θηλυκούς σκίουρους που θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τη μητέρα, τις αδερφές και τις κόρες τους.
Οι σκίουροι έρχονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλον που φαίνεται ότι φιλιούνται. Στην πραγματικότητα, ο ένας μυρίζει τον άλλον για να δουν αν έχουν κάποια συγγένεια.
Στη μυρωδιά αλλά και στην αφή βασίζονται οι ελέφαντες, χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα τους, ενώ τα δελφίνια βγάζουν συγκεκριμένους ήχους. Μάλιστα, τα δελφίνια θυμούνται τον χαρακτηριστικό ήχο των φίλων τους για πολύ καιρό, ακόμη και αν δεν τους συναντήσουν για χρόνια.
Υπάρχουν όμως, ζώα που χρησιμοποιούν τις περισσότερες αισθήσεις τους, όπως ο άνθρωπος. Ο σκύλος για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την οσμή όταν είναι κοντά σε κάποιον άλλο σκύλο. Αναγνωρίζει όμως, και στοιχεία όπως το μέγεθος, το τρίχωμα, τα αυτιά, την ουρά, αλλά και το γάβγισμα των γνωστών τους. Ίσως για αυτό έχει τόσο καλή σχέση με τους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντική την κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας και αναγνώρισης των ζώων, γιατί έτσι μπορούμε να τα προστατεύσουμε και σε πολλές περιπτώσεις να αντιληφθούμε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Δείτε το βίντεο με τους ήχους που βγάζουν οι αρσενικοί θαλάσσιοι ελέφαντες. Διαφέρουν από ζώο σε ζώο και το καθένα βγάζει ένα μοναδικό ήχο με ρυθμό:

Διαβάστε επίσης: Γιατί σκότωσαν τα ζώα σε ζωολογικό κήπο του Τόκιο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λιοντάρια, αρκούδες και φίδια βρήκαν φρικιαστικό θάνατο. Η συγκινητική μάχη τριών ελεφάντων