Τι θα συμβεί αν μια μύγα ακουμπήσει το φαγητό σας; Στην πραγματικότητα τρώει και φτύνει στο πιάτο σας

42662
Όπου ζει ο άνθρωπος, υπάρχουν σκουπίδια. Και όπου υπάρχουν σκουπίδια, υπάρχουν και μύγες. Πολλές φορές οι μύγες μπερδεύουν το φαγητό μας με τα σκουπίδια, και πηγαίνουν και κάθονται πάνω του.
Παρόλο που τις περισσότερες φορές η αντίδραση μας είναι να τις απομακρύνουμε με το χέρι μας και να συνεχίσουμε το φαγητό μας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

«Όταν οι μύγες ακουμπάνε το φαγητό μας, δεν ψάχνουν ένα μέρος για να ξαποστάσουν, αλλά συνήθως τρώνε ένα μέρος του», σύμφωνα με τον καθηγητή του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Robert DeSalle.

Οι μύγες δεν τρώνε με τον ίδιο τρόπο που τρώνε οι άνθρωποι. Ακολουθούν μια διαδικασία κατά την οποία φτύνουν και ρουφάνε τροφή. Για παράδειγμα οι αλογόμυγες, αντί για στόμα έχουν κάτι σαν σφουγγάρι που απορροφά την υγρασία από τα τρόφιμα. Όταν αυτά είναι πολύ στεγνά, η μύγα φτύνει πεπτικά ένζυμα για να μαλακώσει την τροφή.

Το πρόβλημα όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Οι μύγες μεταφέρουν πολλά βακτήρια που κουβαλάνε στα πόδια και το στόμα τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό ότι θα μολύνουν το φαγητό σας.
Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ακριβώς τα βακτήρια που μεταφέρουν.
«Μια περίπτωση είναι να σας αρρωστήσουν όπως θα έκανε οποιοδήποτε μολυσμένο τρόφιμο. Υπάρχουν όμως και μύγες που μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες, όπως οι μύγες τσε τσε», εξηγεί ο καθηγητής Robert DeSalle.

«Όταν οι μύγες ακουμπάνε το φαγητό μας, δεν ψάχνουν ένα μέρος για να ξαποστάσουν, αλλά συνήθως τρώνε ένα μέρος του»

Αν μείνουν για πολλές ώρες μέχρι και μέρες πάνω στο φαγητό, μπορεί να αφήσουν και τα αβγά τους.
«Εάν μια μύγα κάτσει πάνω στο κρέας σας για μια με δυο μέρες, υπάρχουν πολλές πιθανές εκδοχές που μπορεί να συμβούν, μέχρι και να βγάλει σκουλήκια».
Λογικά πάντως κανείς δεν τρώει κρέας εκτός ψυγείου μετά από δυο μέρες…
Παρ’ όλα αυτά, η επιφάνεια που μολύνουν είναι μικρή. Και έτσι, αν ζεστάνετε ή ξαναμαγειρέψετε για λίγο το φαγητό σας, τα βακτήρια θα εξαφανιστούν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.
Ο εντομολόγος DeSalle προτείνει να πετάξετε το φαγητό σας σε περίπτωση που το ακουμπήσει μια αλογόμυγα ή απλώς μια μεγάλη μύγα.
Αν όμως είναι μικρή, μεταφέρει και λιγότερα μικρόβια και έτσι το πιθανότερο είναι τα ένζυμα του στομαχιού μας να μας προστατέψουν.

Διαβάστε επίσης: Η «γιαγιά των μπράουνις». Aνακούφιζε ασθενείς του AIDS και καρκινοπαθείς με κέικ που περιείχαν μαριχουάνα. Δέχτηκε πόλεμο, αλλά η ανακάλυψή της αναγνωρίστηκε από γιατρούς