Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού αυξάνει το βάρος, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου

1105
Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού αυξάνει το βάρος αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα.

Περίπου το 25% του πληθυσμού στην Ευρώπη πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.
Η υπέρταση, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η μειωμένη ΗDL («καλή») χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία είναι τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου.
Σε περίπτωση που κάποιος διαγνωσθεί τουλάχιστον με τρία από αυτά, θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα δεν είναι απλώς η άθροιση του κινδύνου που προκαλεί το κάθε κριτήριο από αυτά, αλλά ο πολλαπλασιασμός τους.
Έτσι, οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιακών νοσημάτων, αυξάνονται επικίνδυνα.

Ο πίνακας του Δρ. Α. Μελιδώνης από το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο»

Παρά το γεγονός ότι τα αίτια του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να είναι κληρονομικά, τις περισσότερες φορές οφείλονται στην καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κακή διατροφή και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Γιατροί του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, ανέφεραν ότι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού.

Όταν το φαγητό καταναλώνεται γρήγορα και λαίμαργα, το έντερο δεν προλαβαίνει να απελευθερώσει τις ορμόνες που αποστέλλουν στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, με αποτέλεσμα όποιος τρώει πολύ γρήγορα, δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει χορτάσει και έτσι τρώει πολύ περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει περισσότερες θερμίδες και να παχαίνει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού, δημιουργεί προβλήματα στην πέψη, ευθύνεται για την αύξηση του βάρους. Μάλιστα, έχει συνδεθεί και με την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα.
Οι γιατροί συμβουλεύουν το φαγητό να μασιέται καλά και τρώγεται με αργούς φυσιολογικούς ρυθμούς, γιατί έτσι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος του σώματος και της υγείας μας.

«Η αργή κατανάλωση του φαγητού είναι μια σημαντική αλλαγή που πρέπει να γίνει στη διατροφή μας. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του μεταβολικού συνδρόμου.
Όσοι τρώνε γρήγορα έχουν υψηλότερες διακυμάνσεις γλυκόζης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ινσουλίνη να μην μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα τις γλυκόζης στο αίμα» εξήγησε ο καρδιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Takayuki Yamaji.

Όταν η τροφή καταναλώνεται με αργούς ρυθμούς, βελτιώνεται η πέψη και αποφεύγεται το φούσκωμα. Ο οργανισμός επεξεργάζεται καλύτερα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει η τροφή και προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες.
Φυσικά, πέρα από τα οφέλη στην υγεία, αυξάνεται και η απόλαυση.

Διαβάστε επίσης: Οδήγησαν φαντάρους στη λιμοκτονία για έξι μήνες ώστε να βγάλουν συμπεράσματα για τον υποσιτισμό. Το συνταρακτικό πείραμα που έδειξε τις σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές από την πείνα