Η έλλειψη σιδήρου πλήττει παγκοσμίως το 15% του πληθυσμού και εντοπίζεται σε 1.600.000 Έλληνες. Ποια είναι τα συμπτώματα;

11812

Η έλλειψη σιδήρου είναι η συνηθέστερη διατροφική ανεπάρκεια και αποτελεί παγκοσμίως την νούμερο ένα αιτία αναιμίας.
Παγκοσμίως το 15% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με ανεπάρκεια σιδήρου, υπολογίζεται ότι πάσχουν 1.600.000 άτομα στη Ελλάδα και επηρεάζει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό.
Η αναιμία είναι παθολογική κατάσταση που μειώνει την κυκλοφορία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα και ιατρικά ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς του σώματος.
Όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό, δεν παράγεται αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται οι ιστοί και να προκαλούνται δύσπνοια, συνεχής κόπωση και ζαλάδα.

Οι ειδικοί μετά την πρώτη διάγνωση, συστήνουν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως είναι το κόκκινο κρέας.

Η έλλειψη συνήθως οφείλεται σε διατροφή φτωχή σε σίδηρο ή στη δυσκολία απορρόφησης του μετάλλου (σίδηρος) από το λεπτό έντερο.
Οι ειδικοί μετά την πρώτη διάγνωση, συστήνουν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως είναι το κόκκινο κρέας.
Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, είναι τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, οι αγκινάρες, οι πιπεριές, το σπανάκι και τα πράσα.
Επίσης, οι ξηροί καρποί, η βρώμη και το σουσάμι περιέχουν σίδηρο.
Είναι καλό οι παραπάνω τροφές να καταναλώνονται σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C και βοηθούν στην απορρόφηση του μετάλλου από τον οργανισμό.
Αντίθετα με τα πορτοκάλια, το λεμόνι, τις φράουλες τη ντομάτα και τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, οι γαλακτοκομικές τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.
Οι ειδικοί διαχωρίζουν τη σιδηροπενική αναιμία από την σιδηροπενία.
Η σιδηροπενία δεν προκαλεί αναιμία, δηλαδή εντοπίζεται ανεπάρκεια σε σίδηρο αλλά δεν επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού.
Η σιδηροπενική αναιμία όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει κάποια συμπτώματα που χρειάζονται εξέταση από γιατρό.
Για παράδειγμα, παρατηρείται τριχόπτωση, σχισμές στα χείλη, διαφορά υφής στη γλώσσα και εύθραυστα νύχια.
Η έλλειψη σιδήρου εντοπίζεται με απλές αιματολογικές εξετάσεις και αν τα ποσοστά του μετάλλου είναι πολύ χαμηλά, είναι πιθανό να συνταγογραφηθούν ταμπλέτες και συμπληρώματα.

Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί, άγρια φρούτα και λαχανικά έσωσαν τους Αχαιούς από τις επιδημίες στον Τρωικό Πόλεμο. Πώς ο σοφός στρατηγός Παλαμήδης άλλαξε τη διατροφή των στρατιωτών του για να αποκτήσουν ανοσία.