Αγοραφοβία, η αγχώδης διαταραχή που προκαλεί πανικό και δυσφορία σε χώρους με πολυκοσμία. Ποια είναι τα συμπτώματα
Η αγοραφοβία κατατάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές και το κυριότερο της χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα πανικού σε κλειστούς χώρους ή χώρους με πολυκοσμία, που η διαφυγή είναι δύσκολη.
Δηλαδή σε καταστήματα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ασανσέρ, σε νυχτερινά μαγαζιά, σε αεροπλάνα, καράβια και άλλα μέρη.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κρίση πανικού.
Έρευνες δείχνουν, ότι η διαταραχή εκδηλώνεται συχνότερα σε γυναίκες και τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 25 με 30 χρόνων.
Όσοι πάσχουν από αγοραφοβία, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κοινωνικοποίησή, την ανεξαρτητοποιησή τους και φυσικά στο χώρο εργασίας.
Σε προχωρημένο στάδιο αποφεύγουν οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι, για να μην νιώθουν ευάλωτοι και αβοήθητοι.
Περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικανών είναι αγοραφοβικοί και από έρευνες προκύπτει, ότι απέχουν από καταστάσεις που τους αγχώνουν, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή ομαδικά προγράμματα γυμναστικής. Σε ορισμένους επηρεάζεται και η ερωτική τους ζωή.
Πως εκδηλώνεται
Η αγοραφοβία προκαλεί μόνιμο άγχος και δυσφορία, ανασφάλεια ότι θα υπάρξει εγκλωβισμός από το πλήθος και πλήττε την αυτοπεποίθηση.
Οι πάσχοντες σε πρώιμο στάδιο, όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι, έχουν την τάση να ελέγχουν το χώρο για να εντοπίσουν την κοντινότερη έξοδο διαφυγής.
Σε καταστήματα, επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στην πόρτα για να μπορούν με την πρώτη αίσθηση πανικού, να διαφύγουν.
Αν χρειαστεί να ταξιδέψουν με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο, αισθάνονται αδύναμοι, αβοήθητοι και προτιμούν να αναβάλλουν την «υποχρέωση», όσο περισσότερο γίνεται.
Το έντονο άγχος που μαρτυράει την αγοραφοβία, συνοδεύεται από εφίδρωση, ταχυκαρδία, αίσθηση τρόμου, ναυτία, απώλεια ελέγχου και βάρος στο στήθος.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
Υπάρχει πόνος στο στήθος, τάση προς λιποθυμία, αίσθηση αποπροσανατολισμού, μέχρι και φόβος θανάτου.
Όσοι πάσχουν από αγοραφοβία για να αποφύγουν τα συμπτώματα, χρειάζονται κάποιο άτομο του κοντινού τους περιβάλλοντος συνεχώς μαζί τους, καθώς μόνο έτσι αισθάνονται ασφάλεια.
Προτιμούν να μένουν στο σπίτι, γιατί φοβούνται ότι έξω είναι εκτεθειμένοι και μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσουν τον έλεγχο.
Οι ειδικοί προτείνουν ως μέθοδο θεραπείας την ψυχανάλυση, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Δηλαδή να βρουν τις αιτίες που τους προκαλούν φόβο και να τις εξαλείψουν. Με σωστή βοήθεια αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και σε αρκετούς εμφανίζεται για μικρό χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: «Ο αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ο απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία». Αποφθέγματα για τη ζωή