Γιατί ο οργανισμός έχει ανάγκη το ξινό και το πικρό; Ποια τα οφέλη από την σωστή κατανάλωσή τους

3501

Η ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει υγεία και προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού, πρέπει να περιέχει γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων είναι αναγκαίος και σύγχρονες έρευνες το επιβεβαιώνουν.
Ο εγκέφαλος με τη βοήθεια γευστικών κυττάρων, διαχωρίζει τις γεύσεις σε διαφορετικά μέρη της γλώσσας.
Η γλώσσα διαθέτει περίπου 8.000 γευστικούς κάλυκες, ώστε αναγνωρίζει τις διαφορετικές γεύσεις και τις αναμείξεις τους.
Συγκεκριμένα, το πικρό αναγνωρίζεται στο πίσω μέρος της γλώσσας, το ξινό στα πλαϊνά μέρη, το γλυκό στην άκρη και το αλμυρό δίπλα στο γλυκό.

Τα πρότυπα και οι διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα η γλώσσα να έχει εκπαιδευτεί, ώστε να δέχεται με ευχαρίστηση το γλυκό και το αλμυρό και να απορρίπτει το ξινό και το πικρό.
Όμως, όπως δείχνουν έρευνες, το ξινό και το πικρό, είναι γεύσεις αναγκαίες για τον οργανισμό.
Οι γλυκές τροφές όπως και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, εμποδίζουν την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνη που προκαλεί κορεσμό και ευφορία) και μπλοκάρουν τον μεταβολισμό.
Αντίθετα, οι ξινές και πικρές τροφές ενισχύουν το μεταβολισμό.
Έρευνες αναφέρουν, ότι οι ξινές τροφές φαίνεται πως καταπολεμούν διάφορες μορφές καρκίνου.

Ξινά και πικρά τρόφιμα

Τα φρέσκα λαχανικά και ορισμένα φρούτα, καλύπτουν την ποσότητα ξινού και πικρού που χρειάζεται ο οργανισμός.
Οι ξηροί καρποί, επίσης είναι από τις τροφές που δίνουν πληθώρα γευστικών συνδυασμών.
Οι ειδικοί, προτείνουν στα φαγητά και στις σαλάτες να μπαίνει φρεσκοστυμμένο λεμόνι και όχι επεξεργασμένους χυμούς του εμπορίου.
Ο σκέτος καφές συμπεριλαμβάνεται στα ποτά με πικρή γεύση, όπως και ο χυμός από αμπελοφάσουλα.
Στις πικρές τροφές, κατατάσσονται και τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το τζίντζερ, οι αγκινάρες και τα ραδίκια.
Πάντως, σημασία έχει να καταναλώνονται όλες οι γεύσεις με μέτρο, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να προκληθούν προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Για παράδειγμα τα πολλά ξινά μπορεί να προκαλέσουν γαστρική παλινδρόμηση, ειδικά σε περιόδους μεγάλου άγχους.

Διαβάστε επίσης: Τα χειμερινά φρούτα με λίγες θερμίδες και πολλά οφέλη. Έχουν αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες