Το τεχνητό φως από υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ προκαλεί αϋπνία και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου
Ο νυχτερινός ύπνος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ώρες που ανατέλλει και δύει ο ήλιος.
Ο οργανισμός είναι έτσι φτιαγμένος, ώστε όταν πέσει το φυσικό φως, εκκρίνει την ορμόνη μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου.
Όμως η έκθεση σε τεχνητό φως, όπως της οθόνης του υπολογιστή, του κινητού και του τάμπλετ καθυστερεί τη λειτουργία της ορμόνης και κατ’ επέκταση του ύπνου.
Έρευνα του Χάρβαρντ, δείχνει ότι το τεχνητό φως διαταράσσει το φυσικό ρυθμό του σώματος, μεταβάλλει τις χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου και προκαλεί αϋπνία, όπως και η καφεΐνη.
Όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής της έρευνας, Charles Czeisler, «Από το 1950 μέχρι το 2000, οι πηγές τεχνητού φωτός αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές.Το τεχνητό φως επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς, πολύ πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο».
Η λειτουργία της μελατονίνης
Το φως του υπολογιστή, του κινητού, ακόμη και της λάμπας του δωματίου, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου.
Η μελατονίνη ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, δηλαδή προκαλεί υπνηλία και όταν η σχέση αυτή αλλάξει, υπάρχουν δυσκολίες στον ύπνο ή μόνιμη κόπωση.
Η έκθεση σε τεχνητό φως μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά και τη θερμοκρασία του σώματος.
Για τις ανάγκες έρευνας, μετρήθηκαν τα επίπεδα μελατονίνης 116 εθελοντών από 18 μέχρι 30 ετών, για 5 συνεχόμενες μέρες.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιμούνται με αναμμένο φως δωματίου ή με μικρό νυχτερινό φωτάκι. Διαπιστώθηκε ότι το τεχνητό φως καταστέλλει τα επίπεδα της μελατονίνης κατά περισσότερο από 50%.
Το ιδανικό είναι να μην υπάρχει κανένα αναμμένο φως, ακόμη κι αν είναι ελάχιστο, για τις 8 ώρες του νυχτερινού ύπνου.
Για τα παιδιά συνιστάται μικρή λάμπα φωτισμού, η οποία θα σβήνει μόλις κοιμηθούν.
Οι ερευνητές θεωρούν επιβλαβή την ενασχόληση με λάπτοπ ή κινητό, όταν τα φώτα είναι σβηστά, γιατί ο εγκέφαλος αποπροσανατολίζεται.
Ωστόσο το τεχνητό φως είναι η λύση για όσους δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, γιατί το αναμμένο φως δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να ξυπνήσει.
Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη ύπνου μας παχαίνει και προκαλεί πολλούς κινδύνους. Τι πρέπει να προσέχετε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα