Το «Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών» από το οποίο πάσχουν 850.000 Έλληνες και παγκοσμίως το 10% του πληθυσμού. Συμπτώματα και αίτια

20163

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) που για πρώτη φορά καταγράφηκε το 1945 από τον καθηγητή Ekbom, είναι ασυνήθιστη νευρολογική πάθηση που πλήττει  τα κάτω άκρα, ελάχιστες φορές έχουν καταγραφεί περιστατικά με ενόχληση στα πάνω άκρα ή στον κορμό.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ασθένειας, είναι η ακατανίκητη ανάγκη για κίνηση των ποδιών.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται τις βραδυνές ώρες ή όταν το σώμα βρίσκεται σε ακινησία.
Παγκοσμίως η ασθένεια εντοπίζεται στο 10% του πληθυσμού, όπως δείχνει παλαιότερη μελέτη.
Πλήττει το 11% των γυναικών και το 5% των ανδρών, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 850.000 του συνολικού πληθυσμού έχουν το σύνδρομο.
Στα συμπτώματα που αναφέρονται κατά καιρούς, συμπεριλαμβάνονται η δυσφορία, η φαγούρα, το κάψιμο, ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, το τράβηγμα, η έντονη ενόχληση εσωτερικά του γονάτου, η ακούσια κίνηση των μυών.
Πολλές φορές η κίνηση, το τέντωμα των ποδιών γίνεται αντανακλαστικά, σαν απότομο τίναγμα.
Η οποιαδήποτε κίνηση των ποδιών απομακρύνει τη δυσάρεστη αίσθηση και προκαλεί ανακούφηση.
Πρόσφατη έρευνα του  Ινστιτούτου Νευρογονιδιωματικής στο Κέντρο Helmholtz στο Μόναχο, υποστηρίζει ότι μπορεί να εξηγήσει την προέλευση του συνδρόμου.

Η έρευνα

Στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι παίζει ρόλο η κληρονομικότητα για την εμφάνιση των Ανήσυχων Ποδιών, τα αποτελέσματα νέας έρευνας αναλύουν σε βάθος αυτή την άποψη.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μονάχου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν και συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 15.000 ασθενών με Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών και 95.000 ατόμων του γενικού πληθυσμού.
Κατάφεραν να εντοπίσουν 13 νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ΣΑΠ.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι σχετίζονται γονίδια που συμβάλλουν στην εμβρυική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
Όμως οι γενετικές ανωμαλίες εμφανίζονται στη μετέπειτα ζωή του ατόμου και όχι από τη γέννησή του.
Γι’ αυτό και το σύνδρομο παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με την εκδήλωση άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αναιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ρευματοπάθειες και άλλα.
Η ντοπαμίνη, η ορμόνη που εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης και αποτελεί βασικό παράγοντα της εμφάνισης Πάρκινσον, φαίνεται ότι επηρεάζει και το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.
Έτσι, για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο, όταν βρίσκεται σε προχωρημένο, ενοχλητικό στάδιο, συνταγογραφείται όμοια θεραπεία με με εκείνη του Πάρκινσον.
Πάντως, αντενδείκνυται η λήψη καφεΐνης, αντί ισταμινικών και αντικαταθλιπτικών, καθώς ερευνάται η συμβολή τους στην εμφάνιση της νόσου.
Είναι βοηθητικό το τέντωμα των άκρων και το χαλαρωτικό μασάζ στην περιοχή που έχει ενόχληση.
Διαβάστε επίσης: Η «νόσος του τενίστα» που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Συμπτώματα και θεραπεία