Το μάσημα της τσίχλας επιβραδύνει τη μνήμη ή ενισχύει τη σκέψη; Οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων

1159
Το μάσημα της τσίχλας είναι μία συνήθεια με διχασμένες απόψεις. Νέα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η τσίχλα κάνει καλό στον εγκέφαλο, καθώς ενισχύει τη σκέψη και την εγρήγορση. 

Σύμφωνα με την Ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain and Cognition, ο χρόνος αντίδρασης των ατόμων που μασάνε τσίχλα είναι τουλάχιστον 10% πιο γρήγορος, σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Οκτώ περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από το μάσημα της τσίχλας.
Μία θεωρία είναι πως το μάσημα αυξάνει τη διέγερση και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, έκαναν κάποιες εργασίες ενώ μασούσαν τσίχλα και όταν δεν το έκαναν. Εκείνη τη στιγμή γινόταν σάρωση των εγκεφάλων τους για να διαπιστωθεί ποιες περιοχές ήταν ενεργές.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών, οι συμμετέχοντες πίεζαν ένα κουμπί με το δεξί ή τον αριστερό τους αντίχειρα και ανταποκρίνονταν στην κατεύθυνση ενός βέλους που έβλεπαν σε μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς, όσοι δεν μασούσαν τσίχλα, χρειάζονταν περίπου 545 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν. Όσοι μασούσαν, έκαναν 493, ενώ παρατηρήθηκε πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ήταν πιο ενεργές κατά τη διάρκεια της μάσησης, ήταν εκείνες που εμπλέκονται στην κίνηση και την προσοχή.

«Τα αποτελέσματα μας υποδεικνύουν ότι το μάσημα προκαλεί αύξηση του επιπέδου εγρήγορσης και ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε βελτίωση της απόδοσης των γνωστικών μας λειτουργιών», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cardiff, Andy Smith.

Η έρευνα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όσους είναι λάτρεις της τσίχλας. Ωστόσο επισημαίνεται από βρετανική μελέτη ότι, οι τσίχλες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όσοι μασούν συστηματικά τσίχλα, δυσκολεύονται να θυμηθούν αριθμούς ή γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα. Όσοι δεν έχουν αυτή τη συνήθεια, μπορούν να ανακαλέσουν άμεσα όποια πληροφορία θέλουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί χώρισαν 3.000 παιδιά σε δύο ομάδες, σε αυτά που μασούσαν και σε αυτά που δεν μασούσαν τσίχλα.
Όπως απέδειξε η έρευνα, το μάσημα της τσίχλας εμποδίζει τη συγκέντρωση και την ανάκληση πληροφοριών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις των σιαγόνων κατά τη μάσηση, επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί συνδυαστικά.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οποιαδήποτε ρυθμική μη συνειδητή κίνηση, όπως το χτύπημα των δακτύλων ή το κούνημα των ποδιών, επιδρούν αρνητικά στη μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Τσίχλα. Βοηθάει την υγεία, το μυαλό και το σώμα. Γι’ αυτό «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς».

 

Διαβάστε επίσης: Σας «τρελαίνει» ο ήχος από το μάσημα της τσίχλας ή όταν κάποιος τρώει κάνοντας θόρυβο; Υπάρχει εξήγηση