Το κουμπί που διαγράφει τις περιττές πληροφορίες από τον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός που κάνει επιλεκτικά delete
Ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει τρόπους για να διαγράφει δεδομένα που δεν χρειάζεται, με σκοπό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Αυτό το «κουμπί διαγραφής» ονομάζεται Synaptic pruning, δηλαδή «κλάδεμα» των συνδέσεων του εγκεφάλου, που έχουν άχρηστες πληροφορίες.
Νευροεπιστήμονες αναφέρουν ότι ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος μια νέα δεξιότητα, είναι να την εξασκεί συνέχεια. Όπως δηλαδή κάνουν και οι αθλητές με την προπόνηση.
Όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με μια δεξιότητα, τόσο πιο ισχυρά γίνονται τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτή τη δραστηριότητα. Έτσι, είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί η νέα δεξιότητα μόνιμα στη μνήμη του εγκεφάλου. Παράλληλα, όμως χρειάζεται να σβηστούν άλλες πληροφορίες, που θα αφήσουν χώρο για τις νέες.
Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα φυσικό σύστημα διαλογής και επιλογής πληροφοριών.
Κάθε σύνδεσμος που δεν χρησιμοποιείται συχνά, «μαρκάρεται» από την πρωτεΐνη C1q.
Την ευθύνη για τη διαγραφή έχουν τα κύτταρα, που ονομάζονται μικρογλοιακά. Όταν εντοπίσουν την πρωτεΐνη αυτή, καταστρέφουν τις άχρηστες πληροφορίες. Έτσι, το μυαλό αποκτά περισσότερο ελεύθερο χώρο για να χτίσει νέες συνδέσεις και να αποκτήσει νέες γνώσεις.
Το «κλάδεμα» των πληροφοριών συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Όταν κάποιος κοιμάται, τα εγκεφαλικά του κύτταρα συρρικνώνονται κατά 60% με σκοπό να αφήσουν χώρο στα μικρογλοιακά κύτταρα να ξεδιαλέξουν τις πληροφορίες και να «πετάξουν» τις περιττές.
Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι εκτός από το βραδινό ύπνο που πρέπει να φτάνει τις 8 ώρες καθημερινά, και οι μεσημεριανές σιέστες των 10- 20 λεπτών, βοηθούν στην εκκαθάριση και ξεκούραση του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες παρομοιάζουν αυτή τη λειτουργία του εγκεφάλου με ένα μεγάλο κήπο που φυτρώνουν συνεχώς λουλούδια. Τα μικρογλοιακά κύτταρα λειτουργούν όπως οι κηπουροί, που κόβουν τα ξερά χόρτα, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα χλωρά.
Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο που η πρωτεΐνη C1q μαρκάρει τις άχρηστες πληροφορίες.
Επισημαίνουν όμως, ότι όσο πιο πολύ κάποιος σκέφτεται δυσάρεστες καταστάσεις και ασήμαντα γεγονότα, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις διαγράψει. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πιθανότητα να διαγραφούν σημαντικές πληροφορίες, που κάποιος άφησε στην άκρη του μυαλού του.
Σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου SUNY Downstate Medical Center στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία εκκαθάρισης του εγκεφάλου δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε άτομα με αυτισμό και σχιζοφρένεια.
Παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν υπερβολικά πολλές συνδέσεις με πληροφορίες σε κάποια σημεία του εγκεφάλου τους, ενώ οι σχιζοφρενείς έχουν αισθητά λιγότερες από κάποιον υγιή.
Διαβάστε επίσης: Γιατί το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Τι κάνει τους ανθρώπους να λένε κάθε φορά μεγαλύτερα ψέμματα