Τι προκαλεί την «μπυροκοιλιά»; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι επιπτώσεις στην υγεία υπάρχουν

5648
Ένα συχνό πρόβλημα που προκαλεί η μπύρα, είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, σχηματίζοντας τη λεγόμενο «μπυροκοιλιά». 

Ένα ποτήρι μπύρα των 250ml, έχει περίπου 110 θερμίδες. Παρόλο που έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά, πολλοί την κατηγορούν για αύξηση του βάρους.
Παρ’ όλα αυτά, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι η μπύρα αυτή που παχαίνει, αλλά τα σνακ και τα λιπαρά φαγητά που την συνοδεύουμε.
Όταν πίνουμε μπύρα, το συκώτι προσπαθεί να «κάψει» το αλκοόλ, με αποτέλεσμα το λίπος από τα τρόφιμα να παραμένει στο σώμα.

Στους άνδρες το λίπος αυτό, συσσωρεύεται στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η «μπυροκοιλιά». Αντίθετα, στις γυναίκες το λίπος πηγαίνει κυρίως στα χέρια, στους μηρούς, στους γλουτούς, αλλά και στα πλαϊνά παχάκια. Στα σημεία αυτά το λίπος είναι υποδόριο, δηλαδή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και καίγεται εύκολα.
Αντίθετα στην κοιλιά, το λίπος είναι συνήθως σπλαχνικό, δηλαδή βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει τα όργανα. Δεν καίγεται εύκολα και είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και είναι δύσκολο να φύγει το λίπος από την κοιλιά, η αερόβια γυμναστική, η διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά και η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν.

Ισπανική έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερες από τρεις μπύρες την ημέρα, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητας να αποκτήσουν «μπυροκοιλιά», ανεξάρτητα από το συνολικό τους βάρος. Παρ’ όλα αυτά, η μέτρια κατανάλωση, που αναλογεί σε λιγότερο από 500ml ημερησίως, δεν έχει επιπτώσεις στο βάρος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται γενικότερα στις διατροφικές συνήθειες των ανδρών, καθώς όσοι δεν πίνουν μεγάλες ποσότητες, είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθούν και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Παράλληλα, ποτά όπως η μπύρα, μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία, καθώς μετά τα 35 χρόνια, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να καίει πιο δύσκολα τις θερμίδες που προσλαμβάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που το «μπυροκοίλι» παρατηρείται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν και είναι δύσκολο να φύγει το λίπος από την κοιλιά, η αερόβια γυμναστική, η διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά και η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν. Περίπου 30 λεπτά έντονης γυμναστικής, όπως γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ, για τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά. Η αερόβια γυμναστική πρέπει να συνδυαστεί με διάφορες ασκήσεις όπως οι κοιλιακοί, που ενδυναμώνουν τους μύες της κοιλιάς. Δεν μειώνουν όμως, το σπλαχνικό λίπος.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της «πολύτιμης» μπύρας. Ήταν προίκα για τις αιγύπτιες και οι εργάτες πληρώνονταν με 5 λίτρα την ημέρα

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Νέα συσκευή παγώνει το κρασί και την μπύρα σε 30» δευτερόλεπτα. Η εφεύρεση που «σπάει» τον πάγο