Τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν το μολύβι εξαιτίας των tablets και των smartphones, σύμφωνα με επιστήμονες. Πώς είναι ο σωστός τρόπος

5635
Τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν το μολύβι εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας σύμφωνα με επιστήμονες. 

Η συχνή χρήση συσκευών με οθόνη αφής αποτρέπει τους μύες των χεριών να αναπτυχθούν αρκετά, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να κρατούν ένα μολύβι σωστά.
«Σήμερα τα παιδιά δεν έρχονται στο σχολείο με τη δύναμη στα χέρια που είχαν τα παιδιά πριν από 10 χρόνια γιατί δεν εξασκούνται το ίδιο με τότε» ανέφερε η παιδίατρος Sally Payne από την Αγγλική Ιατρική Υπηρεσία Trust.
Οι οθόνες αφής έχουν μειώσει τον χρόνο που τα παιδιά ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, που αυξάνουν το συντονισμό των κινήσεων.

Σε έρευνα που συμμετείχαν 1900 καθηγητές διαπιστώθηκε ότι τα μισά αγόρια και περίπου το 30% των κοριτσιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο γράψιμό τους. Το 40% των μαθητών του γυμνασίου δεν μπορούσαν να γράψουν περισσότερο από μισή ώρα συνεχόμενα. Παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση, οι περισσότεροι καθηγητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην «προοδευτική ψηφιοποίηση της επικοινωνίας».
Το 58% των παιδιών κάτω των 2 ετών έχουν χρησιμοποιήσει tablet ή smartphone τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Ο σωστός τρόπος να κρατάμε ένα μολύβι γίνεται τη συνεργασία του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου, που επιτρέπει τις μικρές συντονισμένες κινήσεις. (Πηγή γραφήματος: Guardian)

Έτσι, πολλοί θεωρούν ότι η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνη αφής, μπορεί να επηρεάσει τη γραφή.
«Είναι ευκολότερο να δώσεις ένα iPad σε ένα παιδί, από το να το ενθαρρύνεις να παίξει με τουβλάκια, να κόψει πράγματα, να τα κολλήσει και γενικότερα να παίξει με παιχνίδια και σχοινιά. Έτσι, δεν αναπτύσσουν τις υποκείμενες κινησιολογικές ικανότητες που χρειάζονται για να κρατήσουν ένα μολύβι» εξηγεί η παιδίατρος Sally Payne.

«Η γραφή είναι ένα αριστούργημα του εγκεφάλου» αναφέρει ο νευρολόγος Christian Kel από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
Μπορεί το διάβασμα να είναι μια περίπλοκη διαδικασία γιατί πρέπει να μάθουμε να συσχετίζουμε γράμματα με ήχους που συνδυασμένα να σχηματίζουν λέξεις, αλλά η γραφή προϋποθέτει κάτι ακόμα. Πρέπει ο ήχος να γίνει κίνηση, ενεργοποιώντας το σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινήσεις.

Όπως εξηγεί ο νευρολόγος, ο λόγος είναι μια ατομική δεξιότητα που αναπτύσσεται τουλάχιστον 50-100 χιλιάδες χρόνια, ίσως και για μισό εκατομμύριο χρόνια. Αντίθετα, είδη γραφής υπάρχουν τα τελευταία 5.000 έως 6.000 χρόνια.
«Η ικανότητα της γραφής δεν είναι τόσο πολύ ενσωματωμένη στο DNA μας όπως ο λόγος» όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Παρόλο που υπάρχουν πολλές θετικές πλευρές στη χρήση της τεχνολογίας, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον αντίκτυπο του καθιστικού τρόπου ζωής και της αυξημένης χρήσης της εικονικής πραγματικότητας. Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, αντί να παίζουν έξω» εξήγησε η βοηθός διευθυντή Karin Bishop στο Βασιλικό Κολλέγιο Εργοθεραπευτών.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το γράψιμο βοηθάει στη μάθηση. Ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στην Αμερική, κατέγραψε την επίδοση 67 φοιτητών κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα είτε να σημειώνουν σε laptop είτε να γράφουν σε τετράδιο. Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι όσοι έγραφαν στο χέρι είχαν καλύτερη επίδοση και ότι γιατί όταν γράφουμε, ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο συνειδητά, δημιουργώντας ένα είδος μνήμης.

Πληροφορίες από Telgraph, Guardian και tech2.org

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε η αιτία της δυσλεξίας που αφορά εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Η απάντηση βρίσκεται στα μάτια

 

 

Διαβάστε επίσης: Αριστερόχειρες, όπως ο Ομπάμα και ο Γκέιτς. Γιατί θεωρούνται πιο δημιουργικοί, αλλά επιρρεπείς σε νοητικά προβλήματα