Στρεσογόνα γεγονότα της ζωής όπως μια απόλυση ή ένα διαζύγιο, γερνούν τον εγκέφαλο κατά 4 χρόνια και προκαλούν ακόμη και άνοια

4522
Η απόλυση, το διαζύγιο ή μια απώλεια αγαπημένου προσώπου είναι στρεσογόνα γεγονότα, που μπορεί να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (AAIC 2017) στο Λονδίνο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν μελέτησαν 1.320 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, για να εξετάσουν πόσο επηρεάζουν οι αντιξοότητες της ζωής την υγεία του εγκεφάλου.
Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με στρεσογόνες εμπειρίες που είχαν καθ όλη την διάρκεια της ζωής τους, όπως δυσκολίες στο σχολείο, σε διαπροσωπικά ζητήματα, τα οικονομικά θέματα, τα νομικά προβλήματα και θέματα υγείας.
Στην συνέχεια κλήθηκαν να κάνουν ασκήσεις μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε, ότι όσοι εθελοντές είχαν βιώσει άσχημες εμπειρίες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.
Οι ερευνητές ε
ντόπισαν δεκάδες γεγονότα που είναι επιβλαβή για την υγεία του εγκεφάλου.
Τόνισαν ότι ακόμα και ένα να έχει βιώσει κανείς, μπορεί να παρουσιάσει πρόωρη γήρανση, η οποία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για εκδήλωση άνοιας αργότερα στη ζωή.
Οι βλάβες μπορεί να αρχίσουν ακόμα και στην παιδική ηλικία από γεγονότα όπως μια επεισοδιακή αποβολή στο σχολείο, ανέφεραν οι ερευνητές στο συνέδριο.

Το πώς ακριβώς θα μπορούσε το στρες να βλάψει τον εγκέφαλο δεν είναι γνωστό, αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μέγκαν Τσίλσντορφ είπε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως ευθύνεται η έντονη φλεγμονή που προκαλεί το στρες και η οποία επιφέρει πολλές βλάβες στους ιστούς.
Συγκεκριμένα, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα και να μειώσει την πυκνότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, λένε οι επιστήμονες.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτεΐνικών «πλακών» στον εγκέφαλο, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στρεσογόνα γεγονότα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που επιταχύνουν την γήρανση του εγκεφάλου είναι:
Η επανάληψη μιας σχολικής χρονιάς
Η απομάκρυνση από το σπίτι
Η ανεργία, ο αλκοολισμός και η χρήση ουσιών από τον γονιό
Η εγκατάλειψη του σχολείου
Η ολιγοήμερη ή οριστική αποβολή από το σχολείο

Σε οποιαδήποτε ηλικία, βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν:
Η εγκατάλειψη των πανεπιστημιακών σπουδών.
Η απόλυση.
Η απώλεια περιουσίας καθώς και η απώλεια του σπιτιού εξαιτίας φυσικού φαινομένου ή φωτιάς.
Η μακροχρόνια ανεργία.
Ο θάνατος συγγενικού προσώπου (γονιός, αδελφός, παιδί)
Το διαζύγιο των γονέων.
Η απιστία του/της συντρόφου.
Τα προβλήματα με τα πεθερικά.
Ένα σοβαρό ατύχημα του παιδιού.
Η σωματική ή σεξουαλική επίθεση.
Τα σοβαρά προβλήματα με το νόμο.
Η φυλάκιση.
Η χρεοκοπία.
Η ένταξη στο στρατό.
Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις. Οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους, είναι όμως ενδεικτική των προβλημάτων που δημιουργεί το έντονο στρες

Διαβάστε επίσης: Το ακατάστατο γραφείο είναι ένδειξη ευφυΐας. Οι «ανακατωσούρες» είναι πιο δημιουργικοί. Οι τακτικοί πιο γενναιόδωροι