Στα γυμναστήρια υπάρχουν περισσότερα παθογόνα βακτήρια απ΄ ότι στο κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας. Τι προτείνουν οι ειδικοί;

5162

Τα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται σε ένα γυμναστήριο είναι πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν στις τουαλέτες, ακόμη και στις δημόσιες, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι ερευνητές επισκέφτηκαν κάποια γυμναστήρια και πήραν δείγμα από 27 όργανα, από τα αποδυτήρια, τις τουαλέτες, το πάτωμα και το έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση.
Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς έδειξαν ότι τα κυρίως τα όργανα αλλά και άλλοι χώροι του γυμναστηρίου ήταν γεμάτα βακτήρια, μικρόβια και ιούς, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και προκαλούν από απλά εξανθήματα και στην ακραία περίπτωση μέχρι και σηψαιμία.
Συγκεκριμένα κάθε όργανο είχε στην επιφάνειά του, περίπου ένα εκατομμύριο βακτήρια.
Το ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια από όσα ο δίσκος φαγητού μιας καφετέριας, ο διάδρομος είχε 74 φορές περισσότερα βακτήρια από ότι έχει μια βρύση σε δημόσιες τουαλέτες και τα βάρη είχαν 362 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας.
Οι ερευνητές επισήμαναν, ότι το 70% τον βακτηρίων που εντοπίστηκαν, είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος θα προσβληθεί οπωσδήποτε από αυτά.

Προστασία

 Οι ερευνητές προτείνουν απλούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και η απολύμανση των οργάνων, πριν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.
Απαραίτητη είναι η κάλυψη με γάζα ή επίδεσμο, των περιοχών που έχουν τραύματα ή αμυχές, ώστε να μην γίνουν πύλες εισόδου για τα μικρόβια.
Τα αντισηπτικά μαντηλάκια, χρησιμεύουν ως καθαριστικό για τις λαβές των οργάνων.
Οι ειδικοί ανέφεραν, ότι είναι υγιεινό να προμηθευτεί ο καθένας το προσωπικό του στρώμα για ασκήσεις εδάφους, καθώς τα στρώματα που υπάρχουν στα γυμναστήρια δεν απολυμαίνονται συχνά και είναι πηγές παθογόνων μικροοργανισμών.
Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ντους των αποδυτηρίων, είναι απολύτως απαραίτητες οι παντόφλες.
Το υγρό περιβάλλον εντείνει την ανάπτυξη μικροβίων και είναι πιθανό να εξαπλωθούν μύκητες.
Τα αθλητικά ρούχα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές τσάντες και έπειτα στο σακίδιο, για να μη μεταφερθούν μικρόβια.
Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείται διαφορετική πετσέτα κάθε φορά, για να καθίσει κάποιος στα διάφορα όργανα.
Κανένας δεν εγγυάται την εξασφάλιση της προστασίας από τα μικρόβια, όμως η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να τα αποφύγει. Φυσικά και ο οργανισμός του έχει τις δικές του άμυνες αλλά η πρόληψη και η γνώση παραμένουν η καλύτερη «θεραπεία».

Διαβάστε επίσης: Aκόμη και μισή ώρα ήπιας άσκησης, προλαμβάνει πρόωρους θανάτους και καρδιοπάθειες