Σε ποια επαγγέλματα οι εργαζόμενοι τραυματίζουν τις φωνητικές τους χορδές από άγνοια. Τι πρέπει να προσέχουν

903
Οι δάσκαλοι, οι τραγουδιστές, οι εκφωνητές, οι δημοσιογράφοι, οι πωλητές, όσοι δουλεύουν νύχτα ή έχουν παιδιά, πρέπει να προσέχουν τη φωνή τους, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Όσοι ασκούν τα παραπάνω επαγγέλματα, τείνουν να ταλαιπωρούν και να επιβαρύνουν τη φωνή τους, λόγω της κακής χρήσης που της κάνουν.

Γι’ αυτό και πολύ συχνά παρατηρείται βραχνάδα κατά την ομιλία, που οφείλεται σε κάλους ή οζίδια στις φωνητικές χορδές, τα επιστημονικά ονομαζόμενα «κομβία».
Προκαλούνται από τη χρόνια καταπόνηση, που φθείρει τις χορδές και εκδηλώνεται με βραχνάδα ή άλλα συμπτώματα, που όμως δεν συνοδεύονται απαραίτητα από πόνο.
Οι κάλοι είναι άσπρου χρώματος μικρά εξογκώματα πάνω στις χορδές που εμποδίζουν την υψηλή τονικότητα φωνής και πολλές φορές οδηγούν σε «κλείσιμο», αδυναμία ομιλίας.

Κακή χρήση φωνής
Με τον όρο κακή χρήση φωνής, αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις επιβάρυνσης του λάρυγγα, που με τον καιρό τραυματίζουν μόνιμα τις φωνητικές χορδές.
Τις περισσότερες φορές εκείνος που τραυματίζει τη φωνή του δεν το αντιλαμβάνεται.
Για παράδειγμα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που μιλούν για ώρες και επιβάλλουν την τάξη, αν δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν το διάφραγμα για να συντονίσουν τη φωνή με την αναπνοή τους, επιταχύνουν τον σχηματισμό κάλων και οζιδίων.
Επίσης, οι τραγουδιστές που δεν κάνουν καλό ζέσταμα πριν τραγουδήσουν και ζορίζουν τη φωνή τους για να ανεβάσουν τονικότητα, τραυματίζουν τις φωνητικές τους χορδές.
Το ίδιο συμβαίνει και με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και του εκφωνητή, ή με όσους έχουν παιδιά, αν δεν χειρίζονται σωστά τη φωνή τους.
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα των χορδών, όπως η ομιλία μέσα σε μαγαζιά με δυνατή μουσική, ή η ομιλία όταν υπάρχει φασαρία.
Για να υπερισχύσει των δυνατών ήχων και να ακουστεί, απαιτείται μεγαλύτερη δύναμη στη φωνή.
Αυτή η διαδικασία για τις χορδές ισούται με βίαιη επαφή, που τραυματίζει τοπικά.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Η φωνή χρειάζεται συχνή ξεκούραση, μέσω αφωνίας.
Πρέπει μέσα στη μέρα να ορίζονται κάποιες ώρες που δεν θα υπάρχει ομιλία.
Είναι ακόμη σημαντική, η σωστή διαχείριση του διαφράγματος, ώστε να συντονίζεται η αναπνοή με την παραγωγή λόγου και να μην επιβαρύνονται ο λαιμός και οι φωνητικές χορδές.
Ειδικά μαθήματα λογοθεραπείας και ορθοφωνίας, διδάσκουν το σωστό τρόπο χρήσης της φωνής.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του σχηματισμού κάλων, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η επίσκεψη στο γιατρό.
Τη διάγνωση μπορεί να κάνει ένας ωτορινολαρυγγολόγος, αλλά υπάρχει και πιο εξειδικευμένος γιατρός, ο φωνίατρος.
Αν η κατάσταση κριθεί ελεγχόμενη, τότε θα πρέπει να διακοπεί ή να ελαττωθεί το κάπνισμα, όπως και η κατανάλωση αλκοόλ.
Ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε αφωνία, ή να μιλάτε χαμηλόφωνα, αλλά ποτέ ψιθυριστά.
Ο ψίθυρος γδέρνει, ερεθίζει το λαιμό, γι’ αυτό και θεωρείται καταστροφικός.
Αντίθετα, το νερό βοηθά πολύ στην ενυδάτωση του λαιμού και των χορδών και είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους βλάβες.
Αν πάλι η κατάσταση είναι προχωρημένη, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όζος ή ο κάλος, αλλά αν συνεχιστεί η κακή χρήση της φωνής, το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί το πρόβλημα ξανά.

Διαβάστε επίσης: Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι επιπτώσεις της ορθοστασίας

 

 

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο μέσα από ένα ταξίδι στα στενά χωριού της Κρήτης (βίντεο)