Πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμόμαστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία

3097
Το καλοκαίρι πολλοί συνηθίζουν να κοιμούνται με ανοιχτό τον ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, δροσίζονται και μπορούν να κοιμηθούν πιο άνετα όταν κάνει ζέστη χωρίς να ιδρώνουν.

Πόσο ασφαλές είναι όμως;

Ο ανεμιστήρας ανακυκλώνει τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο. Έτσι, μαζί με τον αέρα μεταφέρεται με ορμή η σκόνη και η γύρη που έχει συσσωρευτεί στον χώρο.
Ειδικά, όταν ο αέρας του ανεμιστήρα κατευθύνεται πάνω μας, με αποτέλεσμα να εισπνέουμεν  μπορεί να προκληθεί ρινική συμφόρηση, άσθμα και επιδεινώνει τις αλλεργίες.
Παράλληλα, αν ο αέρας πέφτει πάνω μας για αρκετές ώρες, η υγρασία που υπάρχει στα μάτια και τη μύτη εξατμίζεται, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να αφυδατώνονται.
Αν γίνεται αυτό συχνά, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στα μάτια, ενώ υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων.
Αφυδάτωση μπορεί να πάθει και το σώμα. Ο ιδρώτας στεγνώνει πάνω μας και εξατμίζονται τα υγρά του σώματος, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν καταναλώνουμε νερό, ώστε να αναπληρωθεί.

Η χρήση του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει και πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος. οι μύες παθαίνουν κράμπες πιο εύκολα εξαιτίας του ψυχρού αέρα που κατευθύνεται πάνω μας όλη τη νύχτα.
Αυτός είναι και ο λόγος που μας πονάει ο αυχένας όταν ξυπνάμε το πρωί.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ανεμιστήρας δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Ο ανεμιστήρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση και ο αέρας να μην κατευθύνεται απευθείας στο σώμα μας.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχει καύσωνα

 

 

Διαβάστε επίσης:Η ζέστη επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία. Δεν είμαστε «καλοί» όταν έχει καύσωνα, λένε οι ψυχολόγοι