Πόσα μικρόβια κρύβει η κάθε γραμμή του μετρό; Διεθνής επιστημονική έρευνα με Έλληνα επικεφαλής απέδειξε ότι οι πρωινοί συρμοί είναι οι πιο μολυσματικοί

478
Το μετρό είναι το μέσο που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους επιβάτες. Αυτομάτως, γίνεται και πηγή βακτηρίων, επειδή χρησιμοποιείται καθημερινά από πλήθος κόσμου. Νέα επιστημονική έρευνα στο Χονγκ Κονγκ που πραγματοποιήθηκε από Έλληνα επιστήμονα, δείχνει ότι τα βακτήρια που «κυκλοφορούν» στο μετρό, αναμειγνύονται και μεταφέρονται από τη μια γραμμή στην άλλη.

Οι ερευνητές της μελέτης ζήτησαν από μια ομάδα να καθαρίσουν καλά τα χέρια τους. Στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το μετρό της πόλης τους για 30 λεπτά, κάθε φορά που θα το χρησιμοποιούν κατά διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τις χειρολαβές του κάθε συρμού.

Ανέλυσαν τα δείγματα από τα χέρια των συμμετεχόντων και είδαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που είχαν μεταφερθεί στους επιβάτες, ήταν κοινά βακτήρια του δέρματος. Όμως τις πρωινές ώρες, που είναι ώρες αιχμής στο μετρό, η ποικιλία των μικροβίων ήταν μεγαλύτερη κατά 140 είδη κατά μέσο όρο, ενώ το απόγευμα εντοπίστηκαν 48 είδη.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, αν και στην αρχή της ημέρας μεταφέρονται στις γραμμές του μετρό πολλοί επιβάτες με ποικιλία βακτηρίων, όσο περνάνε οι ώρες ο αριθμός των μικροβίων μειώνεται και εξαφανίζονται σταδιακά οι διαφορές των μικροοργανισμών σε κάθε γραμμή.

«Το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει. Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος», ανέφερε ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας.

Τα περισσότερα από τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο μετρό δεν προκαλούν βλάβες κατά βάση, γιατί φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα για καιρό. Νέα μελέτη, όμως, έδειξε ότι το μετρό είναι το μέσο για να μεταφέρονται και παθογόνα και πιο επικίνδυνα βακτήρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι η ιδέα της έρευνας δεν είναι να τρομάξουν τους ανθρώπους, αφού παρατήρησαν ότι οι γραμμές με την περισσότερη κίνηση έχουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κρύβονται κίνδυνοι στο μετρό.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αποφύγετε τα μικρόβια στις δημόσιες τουαλέτες; Τρόποι για ασφαλέστερη χρήση

 

 

Διαβάστε επίσης: Χαρτί ή στεγνωτήρας χεριών, διώχνει τα μικρόβια από τα χέρια; Το πείραμα που έδωσε την απάντηση (βίντεο)