Πώς μερικοί άνθρωποι απέκτησαν μπλε μάτια καθώς αρχικά όλοι είχαν καστανά. Η μετάλλαξη και ο κοινός πρόγονος

18777
Όσοι έχουν μπλε μάτια έχουν έναν κοινό πρόγονο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές, καθώς εντόπισαν μια γενετική μετάλλαξη που έγινε στον πρόγονό τους πριν από 6.000-10.000 χρόνια και σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Κανονικά, όλοι είχαμε καστανά μάτια. Μια γενετική μετάλλαξη όμως, που επηρέασε το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργηθούν τα καστανά μάτια» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Hans Eiberg.

Το γονίδιο αυτό σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης που ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.
Έτσι, η γενετική μετάλλαξη που έγινε, δεν κατέστρεψε εντελώς το γονίδιο OCA2, αλλά μείωσε την παραγωγή μελανίνης στην ίριδα των ματιών, μετατρέποντας το καφέ χρώμα σε μπλε.
Αν είχε καταστραφεί εντελώς, οι άνθρωποι αυτοί θα γεννιούντουσαν χωρίς μελανίνη στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα μάτια, μια κατάσταση γνωστή ως αλμπινισμός.

«Από αυτή την έρευνα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα άτομα με μπλε μάτια σχετίζονται με τον ίδιο πρόγονο»
«Όλοι έχουν κληρονομήσει την ίδια μετάλλαξη ακριβώς στο ίδιο σημείο στο DNA τους, ενώ στα άτομα με καστανά μάτια δεν συμβαίνει αυτό».
Η μετάλλαξη των καφέ μάτια σε μπλε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αρνητική ούτε θετική. Είναι μια από τις πολλές μεταλλάξεις που γίνονται στο DNA, όπως συμβαίνει με το χρώμα των μαλλιών, τη φαλάκρα και τις φακίδες που ορισμένοι μόνο εμφανίζουν.
«Απλώς δείχνει ότι η φύση μεταλλάσσει συνεχώς το ανθρώπινο γονιδίωμα, δημιουργώντας ένα γενετικό κοκτέιλ ανθρώπινων χρωμοσωμάτων», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.
Άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η γενετική μετάλλαξη οφείλεται σε άλλο γονίδιο, το HERC2. Το HERC2 «απενεργοποιεί» το γονίδιο OCA2 που οφείλεται για το καστανό χρώμα και αναδεικνύει το μπλε. Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια έχει ακριβώς την ίδια μετάλλαξη στο DNA του.

Με πληροφορίες από: independent και sciencedaily

Διαβάστε επίσης: Οφθαλμαπάτες. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και γιατί δε φταίνε τα μάτια μας. Δείτε τρεις οφθαλμαπάτες που το εξηγούν