Ποια συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για την υγεία; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους Vegan και τους χορτοφάγους

5607
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα στον κόσμο της διατροφής. Ορισμένοι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την υγεία του οργανισμού.

Αντιθέτως, άλλοι επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά μόνο από συμπληρώματα διατροφής. Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια εύκολη και σωστή εναλλακτική λύση για να διατηρήσουμε το σώμα υγιές.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι, αντίθετα με την πεποίθηση που επικρατεί, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν προλαμβάνουν καρδιακές προσβολές, ενώ οι κάψουλες βιταμίνης C θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Διαιτολόγοι συγκεντρώνουν και προτείνουν τα πιο σημαντικά συμπληρώματα διατροφής, ποιοι θα πρέπει να τα παίρνουν και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ό,τι αφορά τα διατροφικά οφέλη.

Βιταμίνη D
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι, από όλες τις διαθέσιμες βιταμίνες, η βιταμίνη D είναι περισσότερο αναγκαία.
Συνήθως λαμβάνεται μέσω έκθεσης στον ήλιο και είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο από το φαγητό.
Το Υπουργείο Υγείας συστήνει σε όλους τους ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν) και τα παιδιά άνω του ενός έτους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιέχει 0,1mg βιταμίνης D, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα για να μην εμφανίσουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.
Όσοι έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν συμπληρώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς είναι πιο εκτεθειμένοι σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Σίδηρο
Είναι σημαντική η λήψη σιδήρου για τις νεαρές γυναίκες που έχουν δύσκολη έμμηνο ρήση και για τους βίγκαν ή για τους χορτοφάγους.
Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία έρευνας για τη διατροφή, έδειξαν ότι το 27% των γυναικών δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο. Για τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 54%.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, με αποτέλεσμα την κόπωση, τη δύσπνοια και το χλωμό δέρμα. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Β12
Όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια διατροφή βίγκαν, η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας.
Είναι σημαντική για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ασβέστιο
Αν και το ασβέστιο βρίσκεται σε φυσικές πηγές, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα φυλλώδη λαχανικά, η κατανάλωση πρόσθετης ποσότητας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να ενδείκνυται σε όσους έχουν οστική πυκνότητα. Το ασβέστιο διατηρεί την καλή υγεία των οστών.
Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, γνωστό ως υπασβεστιαιμία, μπορεί να εκδηλωθούν σε συμπτώματα όπως μυϊκοί σπασμοί, κράμπες και σε σοβαρές περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί επίσης να προκληθεί και από την έλλειψη βιταμίνης D.

Βιταμίνες Α και C
Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν γενικά τους ενήλικες να λαμβάνουν τις βιταμίνες τους από τη διατροφή τους. Η βιταμίνη Α είναι πλούσια σε τρόφιμα, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, ενώ η C βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα ακτινίδια και στις κόκκινες πιπεριές. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά.
Οι ειδικοί συνιστούν για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε ετών που έχουν ημερήσια δόση μικρότερη από 500ml, για παράδειγμα, να λαμβάνουν καθημερινά σταγόνες με βιταμίνες Α, C και D.
Οι σταγόνες βιταμινών βοηθούν στην πρόληψη ανεπάρκειας βιταμινών και διατηρούν τη φυσιολογική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών.

Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ αφορά κυρίως τις εγκύους ή γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Οι ειδικοί προτείνουν για τις εγκύους να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος μέχρι και τη 12η εβομάδα εγκυμοσύνης.
Το φολικό οξύ βοηθάει στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού συστήματος, όπως η υδροκεφαλία που προκύπτει όταν η σπονδυλική στήλη του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στη μήτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό σε αυτή.
Είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και δρα προληπτικά στην αναιμία.

Διαβάστε επίσης: Τα συμπληρώματα διατροφής Ω3 που απειλούν την οικολογική ισορροπία. Από τι κινδυνεύουν φάλαινες, πιγκουίνοι και φώκιες

 

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη του ήλιου προκαλεί από οστεοπόρωση μέχρι και κατάθλιψη καθώς περιέχει τη βιταμίνη D. Σε ποιες τροφές περιέχεται