Πλαστό το 50% των φαρμάκων που διακινούνται μέσω ίντερνετ. Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους των «μαϊμού» σκευασμάτων

661
Οι υγειονομικές Αρχές και ιδιαίτερα ο ΕΟΦ κάνουν τρομερές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες, για να εντοπίσουν πιθανές νέες ποσότητες παράνομων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Οι Αρχές άρχισαν να ανησυχούν μετά τη διεθνή επιχείρηση «Pangea XI», που συμμετείχαν 116 χώρες. Μέσα σε αυτές, βρίσκεται και η Ελλάδα. Η επιχείρηση αποκάλυψε τεράστιες ποσότητες παράνομων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που πωλούνταν στο διαδίκτυο και κατασχέθηκαν.

Ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι στο διαδίκτυο διακινούνταν ακόμη και αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, που είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.
Μέσα στα σκευάσματα που ελέγχονται για την αυθεντικότητά τους, είναι παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, στεροειδή, αντιδιαβητικά, θεραπευτικά για τον HIV, συμπληρώματα διατροφής και άλλα.

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν αυξηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, επειδή είναι πιο οικονομικά από ότι στα φαρμακεία. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν αναγκαίες θεραπείες στο Διαδίκτυο και οι αρμόδιες αρχές φοβούνται για αύξηση της παράνομης διακίνησης.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τουλάχιστον το 11,3% των Ελλήνων δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα λόγω του κόστους τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη τάση των online αγορών.

Ο ΕΟΦ έχει αρχίσει συστηματικούς ελέγχους τόσο σε ιστοσελίδες, όσο και μέσω δειγματοληψίας από αποθήκες διακίνησης. Συνεργάζονται με διεθνείς διωκτικούς οργανισμούς για να αποσύρουν όσο το δυνατόν περισσότερα παράνομα προϊόντα.
Η διαδικτυακή διακίνηση παράνομων φαρμάκων δεν είναι νέο φαινόμενο.
Οι Αρχές στη χώρα μας υπολογίζουν ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα είναι νοθευμένα ή πλαστά.

Σήμερα, εκτιμούν ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην ΕΕ, είναι πλαστά. Παράλληλα, υπολογίζουν ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.
Συγκριτικά με άλλα κράτη, η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά διακίνησης παράνομων φαρμάκων. Όμως, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν, επειδή όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις διαδικτυακές αγορές φαρμάκων, κυρίως για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία. Τα συμπληρώματα διατροφής κατέχουν επίσης υψηλή θέση προτίμησης.

Οι φαρµακοποιοί µέσω του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δηµιουργία συστήµατος ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρµάκων (ENVO), σε συνεργασία µε την Ένωση Ευρωπαίων Φαρµακοποιών.
Σύμφωνα με νέα έρευνα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, ένας στους πέντε κατοίκους της ΕΕ, έχει αγοράσει φάρμακα μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα της ηλεκτρονικής διακίνησης, αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο ΕΟΦ τους τελευταίους µήνες έχει επιβάλει µεγάλα πρόστιµα σε διαφηµιζόµενα προϊόντα, που διαπιστώθηκε ότι προωθούνταν παράνοµα, ενώ στην πράξη ήταν απλά συµπληρώµατα διατροφής. Πολλά από αυτά, ήταν αγνώστου προελεύσεως και παρασκευής.

Το τελευταίο περιστατικό που απασχόλησε τις ελληνικές Αρχές, είχε σχέση µε οµοιοπαθητικά φάρµακα. Συγκεκριµένα, ο ΕΟΦ προειδοποίησε τους καταναλωτές να µην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των προϊόντων Neuroveen, Respitrol, Thyroveev και Compulsin.
Σύµφωνα µε ενηµέρωση της αρµόδιας Αρχής των ΗΠΑ (FDA), τα συγκεκριµένα προϊόντα κυκλοφορούν ως οµοιοπαθητικά, ενώ ο υπεύθυνος κυκλοφορίας ανακαλεί παρτίδες τουςπαγκοσμίως, λόγω µικροβιακής επιµόλυνσης. Τα φάρµακα αυτά είναι πιθανό κατά τον ΕΟΦ να έχουν διακινηθεί και στην Ελλάδα µέσω ∆ιαδικτύου.

Για αυτό έγινε και αντίστοιχη ανακοίνωση, προκειμένου οι καταναλωτές να μην αγοράσουν τα παραπάνω φάρμακα. Μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea XI», εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε προώθηση και πώληση παράνοµων φαρµακευτικών προϊόντων και σκευασµάτων µέσω ∆ιαδικτύου. Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, εις βάρος του οποίου σχηµατίστηκε δικογραφία για αρκετές παραβάσεις της νοµοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την κυκλοφορία 74 καλλυντικών. Δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που θα αποσυρθούν

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε ποτέ αν παίρνετε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Πότε αναστέλλεται η λειτουργία τους