Παράλυτος στα κάτω άκρα κατάφερε να περπατήσει ξανά με νέα επιστημονική μέθοδο (Βίντεο)
Το χαμόγελο στα χείλη ενός 29χρονου, εμφανίστηκε ξανά μετά από 5 χρόνια. Έπασχε από πλήρη παράλυση από το 2013 στα κάτω άκρα του, μετά από ατύχημα με όχημα χιονιού και πλέον μπορεί να περπατήσει μόνος του.
Κατάφερε να κάνει τα βήματα χάρη σε μία θεραπεία ηλεκτρονικής διέγερσης στο νωτιαίο μυελό σε συνδυασμό με φυσικοθεραπείες για αποκατάσταση.
Είναι η πρώτη περίπτωση που, ενώ ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω και δεν μπορούσε να κουνήσει τα κάτω άκρα, κατάφερε να περπατήσει έστω και λίγο.
Οι σοβαροί τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό μπορούν να απομονώσουν τα σημεία του εγκεφάλου, που ελέγχουν την κίνηση στα κάτω άκρα. Αποτέλεσμα είναι η χρόνια παράλυση στα άκρα.
Η μέθοδος της επιτόπια ηλεκτρική διέγερσης στο νωτιαίο μυελό, όπου χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του 29χρονου, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται σε αρκετούς ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, η θεραπεία βοηθάει τους ασθενείς εθελούσιες κινήσεις στα κάτω άκρα και να στέκονται όρθιοι.
Η περίπτωση του 29χρονου είναι η πρώτη πετυχημένη, μετά από 43 εβδομάδες, όπου παράλυτος ασθενής κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του.
Ο ασθενής έκανε 331 βήματα. Διένυσε την απόσταση των 102 μέτρων, μέσα σε 16 λεπτά, με ταχύτητα περίπου 0,2 μέτρα το δευτερόλεπτο.
«Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα δίκτυα των νευρώνων κάτω από το τραύμα στον νωτιαίο μυελό μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν μετά την παράλυση», ανέφερε ο νευροχειρουργός του ασθενή.
«Τώρα αρχίζει η πραγματική πρόκληση: Να κατανοήσουμε πώς αυτό συνέβη, γιατί συνέβη και ποιοι ασθενείς μπορούν επίσης να ανταποκριθούν».
Οι επιστήμονες ερευνούν τη μέθοδο, για να δουν αν θα έχει την ίδια επιτυχία σε άλλους παράλυτους, με διαφορετικά τραύματα ή διαφορετική περίοδο που είναι παράλυτοι.
Αν και η ηλεκτρική διέγερση προκαλεί την κίνηση των άκρων στον ασθενή, όταν σταματήσει η συσκευή να λειτουργεί, σταματάει και η κίνηση και επανέρχεται η παράλυση.
Δείτε το βίντεο με την εξέλιξη του ασθενή:
Διαβάστε επίσης: Η θανατηφόρα ασθένεια που καθήλωσε τον Στίβεν Χόκινγκ σε καροτσάκι. Πώς κατάφερε να ζήσει μέχρι τα 76 χρόνια
Διαβάστε επίσης: Η πρώτη συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο μαέστρος έχει την μπαγκέτα στα γυαλιά του! βίντεο