Οι κίνδυνοι από την κακή τήρηση των υγειονομικών κανόνων στις πισίνες. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από την υπερχλωρίωση

630
Το χλώριο που χρησιμοποιείται ως απολυμαντική ουσία στις πισίνες, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως χημικό όπλο. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απολύτως ακίνδυνο για τον οργανισμό, αν δεν τηρηθούν όλες οι επιστημονικές προδιαγραφές.

Η ποσότητα χλωρίου που προστίθεται στην πισίνα πρέπει να ελέγχεται, ώστε να μη ξεπερνά συγκεκριμένα όρια που θεσπίζονται από υγειονομικούς οργανισμούς, αλλιώς η υπερχλωρίωση μπορεί να προκαλέσει από δερματικά προβλήματα, μέχρι και άσθμα.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο, τονίζουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του χλωρίου, όταν δεν τηρούνται τα όρια, είναι εμφανείς σε παιδιά έως 7 ετών.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Βελγίου, εξέτασε παιδιά έως 7 ετών που πήγαιναν σε κλειστό κολυμβητήριο τακτικά.
Οι πνεύμονες των παιδιών ήταν ερεθισμένοι, είχαν παρόμοιο ερεθισμό με αυτόν που προκαλεί το κάπνισμα.

Σύμφωνα με έρευνες, το χλώριο προκαλεί διάφορες παθήσεις, με τα συμπτώματα να εντείνονται όταν βρίσκονται στο νερό μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες.
Συχνότερα πυροδοτεί αλλεργίες, αλλά έχουν καταγραφεί περιστατικά που ευθύνονται για την εμφάνιση άσθματος.
Τα μάτια πολλές φορές ερεθίζονται, κοκκινίζουν, ακόμη και πρήζονται, μετά από επίσκεψη σε πισίνα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα των χλωραμινών, δηλαδή οργανικών ενώσεων που δημιουργούνται όταν το χλώριο αναμειχθεί με ιδρώτα, λάδια σώματος, αντηλιακά και άλλα.
Οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για την έντονη οσμή χλωρίου, ιδίως σε πισίνες που βρίσκονται σε κλειστό χώρο.
Είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό, καθώς προκαλούν διαταραχές του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και σοβαρές δερματικές παθήσεις.
Επιτρέπεται να βρίσκονται σε συνολική συγκέντρωση 0,5ppm, για να είναι ασφαλής η κολύμβηση.
Παρόλα αυτά, στις σωστά οργανωμένες πισίνες οι έλεγχοι του νερού γίνονται καθημερινά και οι υπεύθυνοι γνωρίζουν τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν για τη προστασία των αθλητών και του κοινού.

 

 

Διαβάστε επίσης: Δάσος σε σχήμα κιθάρας και η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο. Πέντε μέρη που φαίνονται καλύτερα μόνο από ψηλά.