Ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο καλά ορισμένους μήνες το χρόνο. Ποιες εποχές αποδίδει καλύτερα

1373
Ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκεται ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου, υπάρχει μία συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου, που λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Αυτό υποστηρίζει νέα διεθνής μελέτη, που διεξήχθη από πολλούς επιστήμονες, σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη έγινε με επικεφαλής τον δρα ‘Αντριου Λιμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και με ερευνητές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπου ανέλυσαν τα στοιχεία 3.353 ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, όπως και σε ανάλυση των γονιδίων και των πρωτεϊνών που έχουν άμεση σχέση με το Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γνωστικές δεξιότητες του μέσου όρου των συμμετεχόντων, ήταν πιο υψηλές κατά το τέλος του καλοκαιριού και στο φθινόπωρο.
Αντίθετα την άνοιξη και το χειμώνα,οι ικανότητες του εγκεφάλου μειώνονται. Δηλαδή, στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα από ότι τους υπόλοιπους μήνες.

Οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων άνοιας ή ήπιας γνωστικής διαταραχής, είναι κατά 30% μεγαλύτερες το χειμώνα και την άνοιξη, συγκριτικά με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Το γεγονός αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τους παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία γενικότερα, όπως η έλλειψη άσκησης, η κατάθλιψη ή η ποιότητα του ύπνου.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τους ίδιους μήνες επηρεάζονται και τα επίπεδα πρωτεϊνών και γονιδίων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Η δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», όπου οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι αναγκαίο οι γιατροί να δίνουν έμφαση στα συμπτώματα των ασθενειών, ιδιαίτερα όταν είναι εντονότερα το χειμώνα ή την άνοιξη. Κι αυτό για αν υπάρχει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης: Το πείραμα που απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δημιουργικών ανθρώπων λειτουργεί πολύπλοκα. Εσείς τι θα κάνατε με μια κάλτσα;

 

 

Διαβάστε επίσης: Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι 4 διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης