Μυστικά για καλύτερη απόδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις, εκτός από το διάβασμα. Ποιες τροφές βοηθούν

357
Το διάβασμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την επιτυχία στις Πανελλήνιες. Η καλή μνήμη και η συγκέντρωση παίζουν βασικό ρόλο.

Οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να έχουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δε διαφέρουν από αυτές που πρέπει να ακολουθούνται καθημερινά.
Στην περίοδο των εξετάσεων οι μαθητές χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνήθειες τους.

Το βασικότερο γεύμα της ημέρας
Ένα πλούσιο πρωινό είναι το καταλληλότερο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται άμεσα τροφή για να παραχθεί ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα θρεπτικό πρωινό έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη, δεν κουράζονται εύκολα και έχουν καλή συμπεριφορά στην τάξη.
Επίσης, η κατανάλωση πρωινού μειώνει το άγχος, τη συναισθηματική κατάθλιψη και τη μελαγχολία.

Πρέπει να καταναλώνουν πολλά γεύματα
Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχώς τροφή για να λειτουργεί σωστά. Επομένως, για να τροφοδοτείται ο εγκέφαλος, οι μαθητές πρέπει να καταναλώνουν γεύματα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες.
Τα σνακ είναι καλή επιλογή για τη σωστή διατήρηση του βάρους, αλλά και για την λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία, μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης.

Αρκετό νερό
Σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου παίζει και η κατανάλωση υγρών και συγκεκριμένα του νερού. Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την πνευματική λειτουργία.
Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί σε εγρήγορση τον εγκέφαλο.

 

Ωφέλιμα λιπαρά και σίδηρο
Τα λιπαρά οξέα, ειδικά τα Ω-3 και Ω-6 που βρίσκονται στα ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, γαύρος, βοηθούν στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα θαλασσινά, καθώς βοηθούν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκμάθηση.
Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση ξηρών καρπών που καλύπτουν τις ανάγκες του εγκεφάλου.

Πολλά φρούτα
Τα φρούτα είναι μια σωστή και υγιεινή επιλογή για σνακ.
Παρέχουν γλυκόζη, νερό και αντιοξειδωτικά, ενώ καλύπτουν το έντονο αίσθημα για γλυκό.

Γλυκίσματα με βάση το γάλα ή το κακάο
Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ενδορφίνων, των ουσιών που ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και φτιάχνουν τη διάθεση.
Όμως, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκισμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας γλυκισμάτων περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι μια λύση.

Η περίοδος των εξετάσεων είναι πολύ απαιτητική, αλλά οι μαθητές δεν πρέπει να παραβλέπουν τη σωματική και ψυχική τους ξεκούραση.
Είναι απαραίτητα τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για σωματική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος τουλάχιστον για 8 ώρες.

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν το μολύβι εξαιτίας των tablets και των smartphones, σύμφωνα με επιστήμονες. Πώς είναι ο σωστός τρόπος