«Μην ξαναγεμίζετε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό γιατί μετά τη χρήση αναπτύσσονται βακτήρια» λένε οι γιατροί

7379

Σύμφωνα με πείραμα το αμερικανικού εργαστήριο EmLab P&K, τα πλαστικά μπουκάλια συγκεντρώνουν σε μια εβδομάδα, μέχρι και 900.000 αποικίες βακτηρίων, ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο.
Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι χειρότερο, από το να γλείψει κάποιος το καπάκι της τουαλέτας ή το παιχνίδι σκύλου.
Διαπίστωσαν επίσης ότι, το 60% των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο μπουκάλι, είναι παθογόνα, δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
«Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και διάρροια.
Τα βακτήρια, που υπάρχουν στο στόμα ή στα χέρια, μεταφέρονται στο μπουκάλι, όπου και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας», ανέφερε ο γιατρός Richard Wallace του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, μετά την πρώτη χρήση, πολλοί «τσαλακώνουν» το μπουκάλι, με αποτέλεσμα από τις μικρές σχισμές που δημιουργούνται, να εισχωρούν μικρόβια.
Έτσι, ακόμη και αν πλυθούν, τα μικρόβια δεν φεύγουν.
Αντιθέτως, το ζεστό νερό μπορεί να έχει αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Scott Belcher, του Πανεπιστημίου Σινσινάτι στο Οχάιο, ανέφερε ότι, οι υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το μπουκάλι.

Αυτή τη θεωρία επιβεβαίωσε και μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μπουκάλια, που άφησαν στο αυτοκίνητο.
Η έκθεση τους στον ήλιο και τη ζέστη, απελευθερώνει βλαβερές ουσίες.
Πολλά μπουκάλια περιέχουν δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), χημική ουσία που τα κάνει πιο σκληρά. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι, η ΒΡΑ, όταν εισέρχεται στα τρόφιμα ή το νερό, μπορεί να προκαλέσει ενδοκρινολογικά προβλήματα και έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

«Η BPA μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και να αυξήσει τον κίνδυνο των ορμονικών προβλημάτων, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση και καρκίνο του μαστού», ανέφερε η Dr Marilyn Glenville.
Όσα μπουκάλια έχουν BPA, αναγράφουν στο κάτω μέρος της φιάλης τον αριθμό 7.

Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα μπουκάλια περιέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) και αναγράφουν τον αριθμό «1», σε ένα τρίγωνο στο κάτω μέρος τους.
Είναι μιας χρήσεως.
Τα πλαστικά μπουκάλια από PET εκλύουν ποσότητες χημικού στοιχείου, που θεωρούνται όμως, ασφαλείς για τον οργανισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανέφεραν ότι, «υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν τόσο μικρές ποσότητες αντιμονίου, που δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας.
Υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν εμετό ή διάρροια, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν καρκινογόνες.»

Οι ειδικοί προτείνουν ότι, η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιούνται γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια.

Διαβάστε επίσης: Το νερό που δεν πίνεται αλλά… τρώγεται. «Θα σημάνει το τέλος των πλαστικών μπουκαλιών» λένε οι επιστήμονες (video)