Κοριτσάκι 11 χρόνων φόρεσε έγχρωμους φακούς επαφής και τυφλώθηκε για 4 μέρες. Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από την κακή χρήση τους

1291
Η 11χρονη Εμίλ Τουρκότ από το Μόντρεαλ του Καναδά, έκανε προετοιμασίες για την ημέρα του Χάλοουϊν. Είχε τη στολή της και για να γίνει πιο ρεαλιστικό, φόρεσε ένα ζευγάρι έγχρωμους φακούς επαφής και όχι τα γυαλιά μυωπίας της.

Την επόμενη ημέρα, ξύπνησε με πρησμένα και κοκκινισμένα μάτια, που την πονούσαν φριχτά. Δεν μπορούσε ούτε να τα ανοιγοκλείσει από τον πόνο.
Όταν τελικά κατάφερε να τα ανοίξει, είχε χάσει την όρασή της.
«Ήταν σαν να μου έβαζαν πυρωμένα σίδερα μέσα στα μάτια», αναφέρει η 11χρονη.

Η μητέρα της την πήγε αμέσως στο νοσοκομείο για να την βοηθήσουν οι γιατροί.
Ο γιατρός που την εξέτασε, διαπίστωσε ότι οι φακοί επαφής είχαν σκίσει τον κερατοειδή χιτώνα, είχαν μολύνει και κατέστρεψαν τα κύτταρά της.

Της χορήγησαν αμέσως την απαραίτητη θεραπεία. Μετά από 4 ημέρες σταδιακά άρχισε να επανέρχεται η όραση του κοριτσιού. Για ένα μήνα έπρεπε να φοράει γυαλιά ηλίου κάθε φορά που έβγαινε έξω, ακόμη και το βράδυ.

Οι γιατροί είπαν στη μητέρα του κοριτσιού ότι σώθηκε, επειδή την πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Αν καθυστερούσαν έστω και μία ημέρα, θα μπορούσε να χάσει εντελώς την όρασή της.

Στον Καναδά οι γιατροί συνταγογραφούν τους φακούς επαφής στους ασθενείς.
Οι χρωματιστοί φακοί επαφής, δεν χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο με τους απλούς. Θεωρούνται είδος καλλωπισμού και ο καθένας μπορεί να τους αγοράσει.

Ανεξάρτητα από το αν είναι απλοί φακοί επαφής ή έγχρωμοι, απαιτείται ειδική χρήση. Όσοι τους φοράνε, δεν πρέπει να μένουν στα μάτια για πολλές ώρες και να βγαίνουν πριν από τον ύπνο.
Κάθε φακός επαφής, έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορεί να χρησιμοποιείται. Αν περάσει η συνιστώμενη ημερομηνία, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι αποτελεσματικοί, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στα μάτια.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, απολυμάνετε καλά τα χέρια σας και διατηρείτε καθαρό το νερό τους.

Διαβάστε επίσης: Αφαίρεσαν 27 φακούς επαφής από το μάτι 67χρονης. Ποια είναι η ορθή χρήση των φακών επαφής;

 

Διαβάστε επίσης: Οι φακοί επαφής «κρύβουν» βακτήρια. Τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες για μόλυνση στα μάτια