Η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή. Η άγνωστη ασθένεια των διαβητικών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο
Παρόλο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από την ιατρική κοινότητα, η διαβουλιμία θεωρείται η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή στον κόσμο.
Η ασθένεια προσβάλλει όσους έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Οι διαβητικοί αποφεύγουν να πάρουν τη σωστή δόση ινσουλίνης που χρειάζονται για να επιβιώσουν, γιατί δεν θέλουν να παχύνουν.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των κυττάρων στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που μετατρέπει την γλυκόζη σε ενέργεια. Η έλλειψη της ινσουλίνης προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα.
Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι πλήρως κατανοητή και έτσι δεν είναι δυνατή η θεραπεία του. Οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για όλη τους τη ζωή. Αν δεν πάρουν τις σωστές δόσεις ινσουλίνης, μπορεί ακόμη και να πεθάνουν.
Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών ηλικίας 15-30 ετών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 παίρνουν εσκεμμένα μικρότερες ποσότητες ινσουλίνης.
Παράλληλα, οι γιατροί αναφέρουν ότι οι γυναίκες με αυτού του τύπου διαβήτη είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή.
Όταν τα επίπεδα του σακχάρου παραμένουν σε μόνιμη βάση σε υψηλά επίπεδα παρατηρείται αφυδάτωση, έντονη κόπωση, εκφύλιση του μυϊκού ιστού, σύγχυση, υψηλή χοληστερόλη και δερματικές λοιμώξεις.
Η υπεργλυκαιμία οδηγεί στην συχνοουρία, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από το φαγητό, αποβάλλονται μέσω των ούρων. Έτσι, οι θερμίδες δεν χρησιμοποιούνται από το σώμα και τα όργανα δεν έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.
Αν η υπεργλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει διαβητική κετοξέωση, κατά την οποία ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το λίπος του για να αποκτήσει ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετονικών σωμάτων – οξέων. Αρχικά, οδηγεί στην απώλεια βάρους, αλλά μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.
Μακροπρόθεσμα, η διαβουλιμία μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, κατά την οποία προκαλείται αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού, ενώ σε πιο προχωρημένη μορφή μπορεί προκαλέσει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης.
Άλλες σοβαρές επιπλοκές που εμφανίζονται σε όσους πάσχουν από διαβουλιμία, είναι η νευροπάθεια, περιφερική αρτηριακή νόσο ή ακόμη και το κώμα.
Η θεραπεία της διαβουλιμίας περιλαμβάνει παρακολούθηση από διατροφολόγους, αλλά και ψυχοθεραπεία.
Δείτε την ιστορία τριών γυναικών που υποφέρουν από διαβουλιμία στο εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του BBC:
Με πληροφορίες από BBC, diabetes.org.uk,και healthline
Διαβάστε επίσης: Η άγνωστη ασθένεια που προκαλεί τύφλωση και έντονο κνησμό. Πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν τις συνέπειες και αυτοκτονούν