Γυναίκα πέθανε από τσίμπημα μέλισσας. Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί;  

1002
 Θανατηφόρο αποδείχτηκε το τσίμπημα μέλισσας για μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κρήτη. 

Η 70χρονη από τις Καμάρες Μεσάρας ήταν αλλεργική. Όταν αντιλήφθηκε ότι την τσίμπησε το πρωί της Τρίτης, ακολούθησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και έκανε αμέσως την ειδική ένεση που είχε σπίτι της. Παρ’ όλα αυτά, η ένεση δεν έδρασε και μεταφέρθηκε άμεσα στο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο οργανισμός της δεν άντεξε το δηλητήριο της μέλισσας και η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το τσίμπημα μέλισσας είναι οι αλλεργικοί, ενώ ο βαθμός της επικινδυνότητας εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητος στο δηλητήριο είναι ο κάθε οργανισμός.
Περίπου το 3% που δέχεται τσίμπημα από μέλισσα εμφανίζει κάποια αλλεργική αντίδραση, ενώ το 0,8% των θυμάτων από τσίμπημα μέλισσας μπορεί να πάθει αναφυλαξία. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή αντίδραση των αλλεργικών.
Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι εξανθήματα με κνησμό, φαγούρα στα μάτια, οίδημα του λαιμού, χαμηλή αρτηριακή πίεση, βήχας, κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετός.
Μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή του τσιμπήματος, εμφανίζονται οι επικίνδυνες για τη ζωή αντιδράσεις.

Tο 0,8% των θυμάτων από τσίμπημα μέλισσας μπορεί να πάθει αναφυλαξία. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή αντίδραση των αλλεργικών.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μπορούν να εμφανίσουν τοπική φλεγμονή, κοκκινίλα και πόνος, που διαρκούν από λίγες ώρες μέχρι μέρες. Αυτοί μπορούν να καθαρίσουν την περιοχή και να τοποθετήσουν πάνω κάτι κρύο. Αν η φλεγμονή είναι περισσότερο σοβαρή, μπορούν να πάρουν αντιισταμινικά και/ή κορτικοστεροειδή.
Υπάρχει περίπτωση και για καθυστερημένες αντιδράσεις, που απαιτούν ανοσοθεραπεία.

Οι αλλεργικοί σε περίπτωση που μετά το τσίμπημα, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή αρχίζουν να πρήζονται, πρέπει να πάνε άμεσα στο νοσοκομείο. 
Όσοι γνωρίζουν την ευαισθησία τους και έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργικό σοκ, πρέπει πάντα να έχουν μαζί τους κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας, όπως αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις.


Με πληροφορίες από neakriti

Διαβάστε επίσης: Πώς οι μέλισσες βρίσκουν το δρόμο για να γυρίσουν στην κυψέλη τους. Γιατί τα φυτοφάρμακα τις αποπροσανατολίζουν