Γνωρίζετε ότι μία ώρα ζεστό μπάνιο καίει έως και 140 θερμίδες και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

356
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, είναι και ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και την απώλεια βάρους. Πολλοί άνθρωποι όμως δε μπορούν να συμβιβαστούν με αυτό το πλάνο και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις κυρίως για να μειώσουν το βάρος τους.

Μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperatutre το 2017, έδειξε ότι με ένα ζεστό μπάνιο αυξάνεται η ενεργειακή δαπάνη, με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάψετε 60 θερμίδες και να μειωθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 υγιείς άνδρες. Τοποθετήθηκαν μέχρι τη μέση τους σε νερό που είχε θερμοκρασία 40,2 βαθμούς Κελσίου. Από τους 14, οι 7 ήταν αδύνατοι και οι άλλοι 7 υπέρβαροι.
Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντας έκαναν 60 λεπτά στατικό ποδήλατο. Μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις στο σώμα τους.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που εξετάσαμε ήταν η ενεργειακή δαπάνη και βρήκαμε μια αύξηση κατά 80% της καύσης θερμίδων ως αποτέλεσμα ενός ζεστού λουτρού μιας ώρας. Οι 140 θερμίδες είναι 60 παραπάνω από αυτές που καίγονται κατά το βασικό μεταβολισμό ενός ατόμου για μια ώρα. Δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των αδύνατων και των υπέρβαρων», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα μειώνονται με τη διαδικασία της παθητικής θέρμανσης, περίπου το ίδιο με την ποδηλασία. Η διαφορά στην καμπύλη της γλυκόζης, με το ζεστό μπάνιο και την ποδηλασία, δεν ήταν μεγάλη.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η αιτία που καίγονται θερμίδες με το ζεστό μπάνιο, είναι λόγω των πρωτεϊνών θερμικού σοκ. Οι πρωτεΐνες αυτές παράγονται όταν γυμναζόμαστε, αλλά και όταν θερμαινόμαστε παθητικά, όπως με το ζεστό μπάνιο.
Τα ποσοστά αυτών των πρωτεϊνών είναι χαμηλότερα σε άτομα με διαβήτη. Οι μελετητές θεωρούν ότι μέσω της παθητικής θέρμανσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Οι πρωτεΐνες θερμικής καταπληξίας είναι μόρια που παράγονται από όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ως απόκριση στο στρες. Μακροπρόθεσμα, τα αυξημένα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, κατά τη διάρκεια του ζεστού μπάνιου, έκαψαν κατά μέσο όρο 140 θερμίδες σε μία ώρα. Όμως, με τη γυμναστική έκαψαν 630 θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν για την παθητική θέρμανση να εφαρμόζεται κυρίως σε άτομα που δυσκολεύονται να γυμναστούν για λόγους υγείας.

Διαβάστε επίσης: Κάντε μπάνιο με κρύο νερό. Περιορίζει τις ρυτίδες και την τριχόπτωση. Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

 

Διαβάστε επίσης: Θαλασσινό νερό. Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει με την κολύμβηση. Κάνει ακόμη και απολέπιση