Γιατί παραμιλάμε στον ύπνο μας και ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν το παραμιλητό

1995
Το παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου παρατηρείται σε αρκετούς και αποτελεί διαταραχή του ύπνου. Χαρακτηρίζεται από την ασυναίσθητη ομιλία στον ύπνο. Μπορεί να εκδηλώνεται χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα.

Πολλές φορές ο λόγος του ατόμου που κοιμάται είναι ασυνάρτητος και δεν βγάζει νόημα. Άλλοτε οι φράσεις είναι ολοκληρωμένες, λογικές και βγάζουν νόημα.
Συχνότερα εκδηλώνεται σε άνδρες και παιδιά και πιο σπάνια σε γυναίκες.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που πυροδοτούν το παραμιλητό, είναι η έλλειψη ύπνου. Μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής του ύπνου, όπως η υπνοβασία και η υπνική άπνοια.
Το παραμιλητό επιβαρύνει και η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, η κατάθλιψη, το άγχος και το αυξημένο στρες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώνεται το παραμιλητό. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου.
Στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ο λόγος του παραμιλητού είναι ακατανόητος και ασυνάρτητος. Αντίθετα, στα πιο ελαφριά στάδια του ύπνου, ο λόγος έχει συνοχή, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας λογικής αφήγησης του ονείρου.

Η αποκωδικοποίηση του παραμιλητού ίσως είναι δύσκολη. Μπορεί να αφορά κάτι τυχαίο, να συνδέεται με παροντικές ή παρελθοντικές εμπειρίες. Σε αρκετές περιπτώσεις «μεταφέρεται» ο λόγος του ονείρου.Το σύμπτωμα είναι παροδικό, δεν διαρκεί για αρκετή ώρα και δεν απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση.

Εάν η διαταραχή δημιουργεί πρόβλημα στο άτομο ή τους γύρω του, ένας ειδικός μπορεί να αναζητήσει πιθανές υποκείμενες αιτίες που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί μετά την ηλικία των 25 ετών, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή σωματική ή ψυχολογική πάθηση.

Οι υγιεινές συνήθειες στον ύπνο, όπως είναι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ και η καταπολέμηση του στρες, βοηθούν στην αντιμετώπιση της διαταραχής.

Το παραμιλητό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί αυτόν που το κάνει. Δεν έχει καμία συνέπεια στον ύπνο, ούτε στην υγεία. Το μοναδικό αρνητικό είναι για τους γύρω, που πιθανότατα να ενοχλούνται από τη «μουρμούρα».

Διαβάστε επίσης: Η θαυματουργή βαλεριάνα. Χαλαρώνει, αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου, μέχρι και υστερικές κρίσεις. Έχει όμως και παρενέργειες

 

Διαβάστε επίσης: Ακούτε έντονους θορύβους, ουρλιαχτά ή ανεξήγητες φωνές κατά τη διάρκεια του ύπνου; Υπάρχει εξήγηση και θεραπεία