Γιατί νιώθουμε κουρασμένοι όταν κοιμόμαστε περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως; Τρόποι για πιο ποιοτικό ύπνο, που θα σας δώσει ενέργεια

910
Μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας και υποχρεώσεων, όλοι περιμένουν το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούν. Η ξεκούραση για τους περισσότερους είναι να κοιμηθούν όσο θέλουν, χωρίς να τους διακόψει ο ενοχλητικός ήχος από το ξυπνητήρι.
Όμως, όταν κοιμόμαστε παραπάνω ώρες από ότι συνηθίζουμε στην καθημερινότητα, νιώθουμε έντονο το αίσθημα κούρασης.

Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου, Μάικλ Μπρους, ο περισσότερος ύπνος δεν είναι πάντα καλύτερος. Στη διαδικασία του ύπνου και της αφύπνισης, υπάρχει ένα μοτίβο. Όταν κοιμόμαστε πάρα πολύ, αυτό το μοτίβο αλλάζει.

Ο Μάικλ Μπρους υποστηρίζει ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 7,5 ώρες ύπνου καθημερινά.
Σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν για τον ύπνο, υπάρχουν πέντε κύκλοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο κάθε κύκλος έχει διάρκεια 90 λεπτών και το σύνολο όλων είναι 450 λεπτά, δηλαδή 7,5 ώρες.
Αν διαταραχθεί έστω και ένας από αυτούς τους κύκλους, επηρεάζεται ο ύπνος αλλά και η σωματική κατάσταση, δηλαδή το αίσθημα κούρασης.

Όταν κοιμόμαστε επιπλέον ώρες από ό,τι συνηθίζουμε, ακόμη και μία επιπλέον ώρα,  προκαλεί το αίσθημα της κούρασης.
Αυτό εξηγεί γιατί ένας μικρός “δυνατός” ύπνος είναι πιο αποτελεσματικός από έναν που διαρκεί πολλές ώρες. Ο πολύωρος ύπνος συνήθως μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι από όταν ξαπλώσαμε για να κοιμηθούμε.

«Αν δώσω στους ανθρώπους μια συμβουλή, είναι να βάλουν ένα πρόγραμμα στον ύπνο. Αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό όχι μόνο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν αλλά και για να έχουν τον καλό ύπνο που αναζητούν», λέει ο Μπρους.

Ο ειδικός προτείνει τρόπους για να διατηρηθεί το ρολόι του σώματος για πιο ποιοτικό ύπνο.

• Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων.
Οι κύκλοι σας θα προσαρμοστούν εάν υπάρχει ένα τακτικό πρόγραμμα που θα ακολουθείτε. Το “κλειδί” είναι ο χρόνος που ξυπνάτε.
Επειδή κοιμηθήκατε δύο ώρες μετά από ότι συνηθίζετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμηθείτε επιπλέον δύο ώρες
• Προσπαθήστε να βάλατε την άσκηση στην καθημερινότητά σας τις πρωινές ώρες
• Εκτεθείτε στο πρωινό φως του ηλίου
• Αποφύγετε να κοιμάστε μετά τις 3 μ.μ. Είναι καλύτερο να κοιμηθείτε για λίγο (έως 30 λεπτά) μέχρι εκείνη την ώρα, δηλαδή μέχρι τις 3 μ.μ.
• Προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και αν κοιμηθήκατε αργά το βράδυ. Πηγαίνετε για ύπνο 15-30 λεπτά νωρίτερα την επόμενη νύχτα.
• Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη κοντά στις ώρες ύπνου. Στην ιδανική περίπτωση, σταματήστε να καταναλώνετε καφεΐνη μεταξύ 2 και 3 μ.μ. και προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ μετά την εργασία ή το δείπνο.

Διαβάστε επίσης: Απλό τεστ που αποκαλύπτει εάν σας λείπει ύπνος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτάλι

 

 

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του ύπνου. Αδυνατίζει, περιορίζει τις ασθένειες, τη γήρανση, βελτιώνει τη διάθεση και πολλά ακόμη