Γιατί δεν πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά όταν είμαστε κρυωμένοι. Τι δείχνει η έρευνα βρετανικού νοσοκομείου για τα συμπτώματα γρίπης

1384
Εδώ και αρκετά χρόνια επικρατεί η άποψη ότι η κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων όταν έχετε κρυολόγημα, επιδεινώνει την κατάσταση. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα, επειδή αυξάνεται η παραγωγή βλέννας στο λαιμό και στη μύτη.

Η άποψη αυτή δεν είχε τεκμηριωθεί από τους επιστήμονες.
Νέα έρευνα γιατρών του βρετανικού νοσοκομείου Lister, έδειξε ότι η κατανάλωση γάλακτος όντως επιδεινώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα εύρηματα αυτά αφορούν τουλάχιστον τους ασθενείς με υπερβολική έκκριση βλέννας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Laryngoscope.

Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι με τα ευρήματα, καθώς δεν περίμεναν ότι θα επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη. Η βλέννα παράγεται από τα κύτταρα εντός της μύτης, των ιγμορείων και των πνευμόνων. Αποτελείται από νερό, αλάτι και πρωτεΐνες, που παγιδεύουν βρωμιά και μικρόβια.

Τα αντιβακτηριδιακά ένζυμα της βλέννας σκοτώνουν τα μικρόβια και προστατεύσουν τον οργανισμό από τη μόλυνση. Η βλέννα κινείται προς το πίσω μέρος του λαιμού μέσω της ρινικής οδού στη μύτη. Όμως, η υπερβολική βλέννα που προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις ή αλλεργίες, προκαλεί βήχα, πονόλαιμο και βραχνάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 26 άνδρες και 82 γυναίκες στο νοσοκομείο Lister, στο Χερτφορτσάιρ της Αγγλίας, όπου είχαν απευθυνθεί για αυξημένες εκκρίσεις βλέννας. Οι συμμετέχοντες έκαναν έξι μέρες διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, συγκεκριμένα χωρίς γάλα, τυρί ή βούτυρο.

Από την τρίτη ημέρα και μέχρι το τέλος της έρευνας, οι μισοί έπιναν 350ml πλήρες αγελαδινό γάλα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι έπιναν 350ml γάλα σόγιας. Και τα δύο ήταν αρωματισμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο γάλα έπιναν. Κάθε ασθενής κρατούσε ημερολόγιο για τα συμπτώματα που παρουσίαζαν. Του ζητήθηκε να αξιολογήσει τις εκκρίσεις βλέννας σε μία κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 100 (υπερβολικά μεγάλες ποσότητες).

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένα επίπεδα βλέννας τις πρώτες δύο μέρες αποχής από τα γαλακτοκομικά. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, όσοι έπιναν γάλα σόγιας συνέχισαν να παρουσιάζουν μείωση. Όσοι έπιναν αγελαδινό γάλα, είχαν μεγάλη αύξηση των συμπτωμάτων.

Στην αρχή της μελέτης, οι ασθενείς βαθμολόγησαν τις εκκρίσεις βλέννας με 65/100. Δύο ημέρες μετά την αποχή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βαθμολογία έπεσε στο 55 και για τις δύο ομάδες. Την έβδομη μέρα ωστόσο, η βαθμολογία όσων έπιναν αγελαδινό γάλα αυξήθηκε στο 63, ενώ όσοι έπιναν γάλα σόγιας έμειναν στα ίδια επίπεδα.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι όποιος αισθάνεται ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας, θα πρέπει να εξετάσει τη μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων ή να δοκιμάσει μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά για να δει εάν βελτιώνονται τα συμπτώματά του», ανέφερε ο ωτορινολαρυγγολόγος Adam Frosh.

Υπάρχει μια θεωρία για την επίδραση του γάλακτος στην παραγωγή βλέννας, ότι περιέχει β-καζεΐνη Α1, μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τα γονίδια που προκαλούν βλέννα.
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι πρωτεΐνες φεύγουν από το έντερο στο αίμα και ενεργοποιούν τα επίμαχα γονίδια.
Η περίπτωση αυτή είναι σπάνια και μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρχει βλάβη ή φλεγμονή στο έντερο, όπως στην κυστική ίνωση.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές προλαμβάνουν το κρυολόγημα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Διαβάστε επίσης: Πώς να μην αρρωστήσετε από τους συναδέλφους σας. Απλοί τρόποι για να αποφύγετε τις ιώσεις στην εργασία