Επέστρεψε το «αέριο του γέλιου» στην Κρήτη. Η επικίνδυνη μόδα των νέων που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο
Σε μπαρ της Κρήτης εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ένας 20χρονος από τη Ρουμανία που διέθετε προς πώληση αμπούλες και μπαλόνια με αέριο γέλιου.
Πρόκειται για ένα ύπουλο ναρκωτικό που από πολλούς θεωρείται ακίνδυνο συγκριτικά με τα υπόλοιπα σκληρά ναρκωτικά, αλλά ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον χρήστη, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Ο νεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με την κατηγορία για παρεμπόριο και νοθεία τροφίμων. Η αστυνομία της περιοχής κατάσχεσε 43 αμπούλες, δυο μπαλόνια με αέριο γέλιου έτοιμα προς χρήση, 200 κενά μπαλόνια και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διοχετευτεί το επικίνδυνο αέριο.
Πριν από ένα χρόνο στα Μάλια της Κρήτης, μια 18χρονη τουρίστρια από τη Βρετανία έχασε τη ζωή της μετά από χρήση του ύπουλου αερίου. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Σύμφωνα με μετρήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο, στο διάστημα από το 2006 μέχρι το 2012 καταγράφηκαν 17 θάνατοι που προκλήθηκαν από το αέριο του γέλιου.
Τι ακριβώς είναι το αέριο γέλιου;
Το αέριο που γέλιου είναι υποξείδιο του αζώτου. Είναι ένα άχρωμο και άφλεκτο αέριο, με γλυκιά μυρωδιά. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Πολλοί το χρησιμοποιούν και ως οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων.
Η εισπνοή του αερίου είναι η νέα τρέλα που έχει κυριαρχήσει κυρίως στην Αγγλία, αλλά έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Όλο και περισσότεροι νέοι εισπνέουν το επικίνδυνο αέριο για να «φτιαχτούν». Είναι φτηνότερο και πολλοί θεωρούν ότι έχει την ίδια επίδραση με μία «γραμμή» κοκαΐνης. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί στον κατάλογο με τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι δεν θεωρείται παράνομο.
Περισσότεροι από 460.000 άνθρωποι ηλικίας 16 έως 24 το χρησιμοποιούσαν ως «ναρκωτικό», αριθμός που αντιπροσωπεύει το 7,6% αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Αυτό που κάνει το υποξείδιο του αζώτου είναι ότι ανεβάζει ξαφνικά τη διάθεση.
Για περίπου ένα λεπτό αρχίζει να γελάει χωρίς λόγο, το μυαλό του ξεφεύγει από την πραγματικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν παραισθήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τιμή του ανέρχεται στο 1 ευρώ το μπαλόνι, ενώ πολλοί το αποκαλούν «hippy crack».
Η δράση του οφείλεται στην υποξία, δηλαδή τη σημαντική μείωση οξυγόνου στο αίμα που βοηθάει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και άλλων οργάνων.
Η έλλειψη οξυγόνου όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, ακόμη και θάνατο. Ο χρήστης μπορεί να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, να ζαλιστεί, να πάθει επιληπτική κρίση, καρδιακή προσβολή ή ασφυξία. Τα περιστατικά θανάτου μπορεί να είναι λίγα συγκριτικά με την ευρεία χρήση του ναρκωτικού, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί.
Πολλοί εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β, καθώς το υποξείδιο του αζώτου εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεύρα του σώματος. Μούδιασμα και πόνος είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
«Καθώς αδειάζω το περιεχόμενο του μπαλονιού στο στόμα μου, νομίζω ότι θα έχω γρήγορα αυτό που θέλω. Η επίδραση του αερίου του γέλιου είναι σχεδόν άμεση. Εισπνέω, εκπνέω μέσα στο μπαλόνι και ως τη στιγμή που εισπνέω για δεύτερη φορά, τα πόδια μου αρχίζουν να μυρμηγκιάζουν. Δεν ξεσπάω αμέσως στα γέλια. Αντιθέτως, με την τρίτη εισπνοή, ο κόσμος χάνεται γύρω μου και το κεφάλι μου πιάνει φωτιά. Η μουσική μοιάζει ξαφνικά καλύτερη. Και έπειτα από 30 δευτερόλεπτα και αφού έχω πληρώσει 1,5 στερλίνα, επανέρχομαι στην πραγματικότητα. Με πονάει για λίγο το κεφάλι μου και μετά τέλος», έγραψε ο δημοσιογράφος Τομ Γουίπλ από την «Τimes» που δοκίμασε το αέριο του γέλιου για να διαπιστώσει από μόνος του την επίδρασή του.
Θεωρείται επίσης, επικίνδυνο για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάστημα 100 ετών, έχει 310 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.
Η ιστορία του αερίου
Το υποξείδιο του αζώτου συντέθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο χημικό Τζόζεφ Πρίστλεϊ το 1772. Κατά τον 18ο αιώνα χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αναισθητικό. Οι αναισθητικές του ιδιότητες ανακαλύφθηκαν από τον 20χρονο χημικό Χάμφρεϊ Ντέιβι που εργαζόταν σε ινστιτούτο μελέτης διαφόρων «ιατρικών αερίων» στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Ο νεαρός χημικός δοκίμαζε τα αέρια χωρίς δισταγμό. Μάλιστα, παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν προσπάθησε να εισπνεύσει ένα μίγμα υδρογόνου – μονοξειδίου του άνθρακα.
Ο Ντέιβι διαπίστωσε ότι το υποξείδιο του άνθρακα είχε αναισθητική δράση και μείωνε σημαντικά τον πόνο στο δόντι που τον βασάνιζε. Πέρα από αυτό όμως, παρατήρησε ότι προκαλούσε και ένα αίσθημα ευφορίας για λίγα λεπτά.
Σύντομα το αέριο άρχισε να χρησιμοποιείται από την εύπορη αστική τάξη ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Πλούσιοι της εποχής διοργάνωναν πάρτι γέλιου και εισέπνεαν όλοι μαζί υποξείδιο του αζώτου. Παρ’ όλα αυτά, από τότε άρχισαν οι αναφορές για περίεργες παρενέργειες του αερίου.
Το αέριο χρησιμοποιήθηκε επισήμως ως αναισθητικό από τον Αμερικανό οδοντίατρο Γουέλς το 1845. Μια λάθος χρήση του αερίου όμως, κατέστρεψε τη φήμη του. Ο γιατρός άρχισε να πειραματίζεται με άλλες ουσίες μέχρι που δοκίμασε χλωροφόρμιο. Η επίδραση της ουσίας τον οδήγησαν σε ανεξήγητες βιαιοπραγίες. Συνελήφθη και όταν κατάλαβε τι είχε κάνει, αυτοκτόνησε.
Μετά από περίπου 20 χρόνια, το υποξείδιο του αζώτου επαναχρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό από τους οδοντιάτρους.
Δείτε το βίντεο με την επίδραση του «αερίου του γέλιου»:
Διαβάστε επίσης: Πέφτουν επίτηδες στις ρόδες αυτοκινήτων για να πάρουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές. Δείτε καρέ καρέ τη νέα επικίνδυνη μόδα