Δε φαντάζεστε πόσα γιατροσόφια υπάρχουν με το μέλι και είναι αποτελεσματικά όσο και τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα
Το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι ευεργετικές του ιδιότητες αποτελούν βάση για γιατροσόφια ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό.
Ουλές και εγκαύματα: Σε ένα μικρό τραύμα του σώματος το δέρμα παραμένει ανοιχτό, ενώ στη πληγή μπορεί να εισχωρήσουν βακτήρια και μύκητες. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τη μόλυνση της πληγής. Αποτελεί λύση για μικρά κοψίματα, γδαρσίματα και εγκαύματα καθώς όχι μόνο λειτουργεί ως φυσικό αντισηπτικό αλλά διατηρεί την πληγείσα περιοχή ενυδατωμένη και καθαρή ενώ διευκολύνει και την επούλωση της. Η παχύρευστη μορφή του βοηθά να κλείσει η ουλή χωρίς να αφήνει σημάδι.
Σε περίπτωση μικρού τραυματισμού ή εγκαύματος, απλώνετε το μέλι στη πληγείσα περιοχή και δένετε το σημείο με ένα επίδεσμο για μία ώρα. Στη συνέχεια αφαιρείτε τον επίδεσμο και καθαρίζετε το τραύμα με νερό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί μέσα στην ημέρα για σύντομο χρονικό διάστημα.
Πονόλαιμος και βήχας: Ένα σπιτικό σιρόπι με βάση το μέλι μπορεί να αντιμετωπίσει τον επίμονο βήχα, το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό και τον πόνο στην κατάποση. Το γιατροσόφι περιέχει μέλι και χυμό λεμονιού. Βράζετε ένα λεμόνι με τη φλούδα του για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια το κόβετε στη μέση και το στύβετε. Στο χυμό του διαλύετε τρεις κουταλιές μέλι. Έχει εύκολα δημιουργηθεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει τον λαιμό σας. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στον λαιμό και έτσι μαλακώνει τον βήχα ενώ ο χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Ενυδάτωση: Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατικό υλικό στο ξηρό σας δέρμα, ιδιαίτερα στην περιοχή των αγκώνων και στα χέρια αλλά και στα χείλη. Πάνω στις ξηρές περιοχές εφαρμόστε μέλι για μισή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και το δέρμα σας θα έχει μαλακώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα σκασμένα χείλη. Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σπιτικό «lip gloss» και να ενυδατώσει τα χείλη σας.
Δυσκοιλιότητα: Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει το μέλι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μπορείτε να καταναλώνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και τρεις σταγόνες λεμόνι. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά καθώς η φρουκτόζη, που περιέχει, απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
Οστεοπόρωση: Ένα παλιό γαλλικό γιατροσόφι χρησιμοποιούσε το μέλι για να προληφθεί η οστεοπόρωση στις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Σε ένα ποτήρι νερό διαλύετε δύο κουταλάκια μηλόξιδο και μια κουταλιά μέλι. Το ξίδι δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ το μέλι περιέχει και ασβέστιο. Μπορείτε να το καταναλώνετε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.
Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξετε detox spa στο σπίτι σας. Οι ιδιότητες του κάθε φυτικού ελαίου που βοηθούν στη χαλάρωση
Διαβάστε επίσης:Κι όμως και τα κρύα ροφήματα ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Ακόμη και το παγωτό κάνει καλό