Ο χάρτης της Google για το λιντσάρισμα Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, από το 1877 μέχρι το 1950 (βίντεο)

2099

Στις 9 Απριλίου το 1912, ο Αφροαμερικάνος Thomas Miles από την Λουιζιάνα, λιντσαρίστηκε εξαιτίας της καταγωγής και του χρώματός του.
Τον κρέμασαν σε δέντρο και τον πυροβόλησαν μέχρι να πεθάνει.
Το παράπτωμά του ήταν ότι, τον είδαν να ανταλλάσσει γράμματα με μια λευκή γυναίκα. Μετά το θάνατό του, η σύζυγος και ο γιος του, έφυγαν από την Λουιζιάνα και δεν γύρισαν ποτέ πίσω.
Πολλά χρόνια αργότερα η εγγονή, αποφάσισε να ψάξει στοιχεία για τα γεγονότα του 1912. «Το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαλύσουν μια οικογένεια», ανέφερε.

Απόσπασμα εφημερίδας της εποχής

Αυτή είναι μια από τις ιστορίες Αφροαμερικανών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Equal Justice Initiave» στην Αλαμπάμα.
Η οργάνωση δραστηριοποιείται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας,  σε συνεργασία με την Google.org, δηλαδή την φιλανθρωπική οργάνωση της εταιρίας. Δημιούργησαν μια διαδραστική ιστοσελίδα, στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία του λιντσαρίσματος και την άδικης αντιμετώπισης των έγχρωμων σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, περισσότεροι από 4000 Αφροαμερικάνοι, λιντσαρίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1877 μέχρι το 1950.
Χωρίς καμία νομική διατύπωση, προχωρούσαν στην εκτέλεση του «ενόχου».

Η ιστοσελίδα έχει έναν διαδραστικό χάρτη, που δείχνει τον αριθμό των θυμάτων, σε κάθε Πολιτεία της Αμερικής. Υπάρχουν επίσης, ηχογραφημένες ιστορίες, φωτογραφίες και αναλυτικά στοιχεία με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Αφροαμερικάνου Thomas Miles.

«Οι φυλετικές ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Το ποινικό σύστημα χαρακτηρίζεται ακόμη από φυλετική προκατάληψη και πολλές φορές επιβάλλονται υπερβολικές τιμωρίες.
Παρατηρούνται βίαια επεισόδια της αστυνομίας εναντίον των έγχρωμων», ανέφερε ο επικεφαλής του Google.org, Justin Steele.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Google, έχει δωρήσει 2 εκατομμύρια δολάρια στο οργανισμό Equal Justice Initiave και άλλα 17 εκατομμύρια σε ενέργειες, υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης.
Το ένα εκατομμύριο θα δοθεί στο Μουσείο, που ονομάζεται «Από την Δουλεία στην Μαζική Φυλάκιση» στην Αλαμπάμα.

Η συνεργασία των 2 οργανισμών, προέκυψε μετά την δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικάνου Trayvon Martin, από τον 28χρονο λευκό George Zimmerman.
Ο Zimmerman πυροβόλησε και σκότωσε το νεαρό.
Αθωώθηκε όμως, γιατί επικαλέστηκε αυτοάμυνα.

Εργαζόμενοι της Google, ως ένδειξη αντίδρασης στο γεγονός, αποφάσισαν να υποστηρίξουν το project του Equal Justice Initiave, με σκοπό να ενημερώσουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, για τις αποτρόπαιες πράξεις του παρελθόντος.

«Για να γιατρέψουμε τις πληγές του παρόντος, πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια του παρελθόντος. Τα λιντσαρίσματα ήταν ενέργειες φυλετικής τρομοκρατίας, που είχαν στόχο να φοβίσουν τους μαύρους. Οι επιπτώσεις τους φαίνονται ακόμη και σήμερα», ανέφεραν οι δημιουργοί της σελίδας.

Δείτε το μικρό ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Thomas Miles:

Με πληροφορίες από buzzfeed.com

Διαβάστε επίσης: «Κέντρα αποκατάστασης» για gay. Κλινικές – κολαστήρια που βασανίζουν ομοφυλόφιλους μέχρι να «αλλάξουν». Το project «Untill you Change»