Κορυφαίος τουριστικός προορισμός θεωρείται η Σαντορίνη με 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την Guardian. Γιατί δυσαρεστούνται οι ντόπιοι κάτοικοι

3342

Σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν φέτος της Σαντορίνη- γοητευμένοι από τη φήμη της ομορφιάς του νησιού, που απέκτησε τη σημερινή μορφή του λόγω μιας φοβερής έκρηξης του ηφαιστείου του κατά την αρχαιότητα. Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, σχεδόν κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα (με την εξαίρεση της Μυκόνου) δεν έχει τέτοια επιτυχία. «Σε μια χώρα χτυπημένη από την κρίση, όπου το 23% είναι άνεργοι και συχνά ανίκανοι να πληρώσουν λογαριασμούς για βασικά είδη και υπηρεσίες, είναι ένα επίτευγμα το οποίο άλλα μέρη της, εξαρτώμενης από τον τουρισμό, χώρας, θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι μισοί επισκέπτες της Σαντορίνης θα καταφθάσουν με τσάρτερ και ιδιωτικά τζετ απευθείας από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, «Πάνω από 850.000 θα φτάσουν με κολοσσιαία κρουαζιερόπλοια που δένουν καθημερινά στον, γεμάτο με νερό, ηφαιστειακό κρατήρα του, σχήματος ημισελήνου, νησιού» συμπληρώνεται- ενώ εργαζόμενος σε εστιατόριο δήλωσε πως «ζευγάρι Ελλήνων, ή οικογένεια, δεν έρχεται πάνω από μια φορά την εβδομάδα…είναι συναρπαστικό για όλους μας όταν συμβαίνει». Για πρώτη φορά, 141 ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά και τον χειμώνα, επεκτείνοντας τη σεζόν.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αύξηση του τουρισμού έχει και άλλες, όχι και τόσο ευχάριστες επιπτώσεις: Η «έκρηξή» του έχει κλιμακώσει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και επιβαρύνει σημαντικά τις υποδομές της Σαντορίνης, ενώ στο παρασκήνιο οι ντόπιοι αρχίζουν να δυσανασχετούν. «Ο πληθυσμός μας έχει εκτοξευτεί επειδή η επιτυχία σημαίνει πως όλοι θέλουν να δουλέψουν εδώ» λέει στον Guardian ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης. «Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 25.000. Έχουμε περίπου 150 γεννήσεις κάθε χρόνο, ίσως τον υψηλότερο ρυθμό στην Ελλάδα. Δεν έχουμε αρκετούς παιδικούς σταθμούς ή σχετικές υποδομές για να ανταποκριθούμε σε συνθήκες τέτοιας ανάπτυξης».

Ο δήμαρχος, του οποίου οι πολιτικές έχουν λάβει θετικά σχόλια στην Αθήνα, έχει έντονους προβληματισμούς, καθώς το νησί μεταμορφώνεται, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι τέτοια που «τουλάχιστον» το 11% του νησιού έχει τσιμεντωθεί, λέει, επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπάρχουν πάνω από 1.000 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, περισσότερες από κάθε άλλο νησί μετά την Κω και τη Ρόδο, και σε έναν προορισμό μόλις 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν πάνω από 700 εστιατόρια, καφέ, μπαρ και φούρνους – τα περισσότερα στα Φηρά. «Έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη» σχολιάζει. «Η Σαντορίνη έχει αποκτήσει τα προβλήματα μιας πόλης. Η κατανάλωση νερού και μόνη της έχει αυξηθεί [κατά 46%]. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να αυξήσουμε τις προμήθειες, αλλά αυτό απαιτεί μελέτες, που με τη σειρά τους απαιτούν τεχνικούς, και αυτό δεν μπορούμε να το σηκώσουμε οικονομικά».

Όπως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο δήμαρχος έχει απευθυνθεί στις αρχές για να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, έχει θέσει όριο στον αριθμό των επισκεπτών, περιορίζοντας τον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζουν τουρίστες καθημερινά στα 8.000 άτομα. Πέρυσι 636 πλοία έδεσαν στο νησί: Υπήρχαν ημέρες που κατέφθαναν 18.000 επιβάτες, και όλοι ήθελαν να δουν τους δρόμους και τις εκκλησίες του νησιού.

Κάτοικοι που μίλησαν στον Guardian εκφράζουν προβληματισμούς επίσης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και για το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες του νησιού: Αυτοί που δεν εργάζονται στον τουρισμό δεν έχουν το ίδιο μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Αρκετοί θεωρούν την επιτυχία του νησιού «γλυκόπικρη»- ο Μανώλης Καραμολέγκος, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης λέει πως «ανησυχώ για το αύριο, για το πού θα οδηγήσει. Ο τουρισμός αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική μας συνοχή. Οπουδήποτε οι άνθρωποι χτίζουν ή νοικιάζουν σπίτια».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα σπίτια στις Κυκλάδες έχουν λευκό και μπλε χρώμα; Πως ξεκίνησε το ασβέστωμα των σπιτιών και των δρόμων;