Το βίντεο σοκ που δείχνει τους φόβους και τις σκέψεις των βουλιμικών. Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της βουλιμίας
Μια σοκαριστική μικρού μήκους ταινία, δείχνει την έκταση που μπορεί να πάρουν οι διατροφικές διαταραχές στη ψυχική και σωματική υγεία.
Το βίντεο δείχνει ένα πάρτι με αδύναμα και ζαλισμένα μοντέλα.
Όταν η κοπέλα πηγαίνει στο μπάνιο και κοιτάζεται στον καθρέφτη, βλέπει το πρόσωπό της να σπάει σε κομμάτια, κάτι που συμβολίζει τον τρόπο που βλέπουν οι βουλιμικοί τον εαυτό τους και τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση.
Στη συνέχεια, οι εικόνες γίνονται σκληρές, καθώς η κοπέλα προσπαθεί να αφαιρέσει τα κομμάτια του δέρματος που εξέχουν. Πριν όμως αφαιρέσει το δέρμα της, γυρνάει στην τουαλέτα και κάνει εμετό. Όταν ξανακοιτιέται στον καθρέπτη, το πρόσωπό της είναι και πάλι φυσιολογικό. Η κοπέλα γυρίζει στην παρέα της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Πρόκειται για την 8λεπτη ταινία με τίτλο «Likeness» που έχει ως θέμα τους φόβους και την αντίληψη που έχουν οι βουλιμικοί για την εικόνα τους.
Πραγματεύεται το ρόλο της κοινωνίας στην προβολή εξωραϊσμένων γυναικείων σωμάτων.
Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από διατροφικές διαταραχές. Η βουλιμία παρατηρείται πιο συχνά από την ανορεξία. Συγκεκριμένα το 1% έχει ανορεξία, ενώ το 5% του πληθυσμού έχει βουλιμία.
Οι διατροφικές διαταραχές προσβάλλουν κυρίως έφηβες και νεαρές κοπέλες.
Όσοι πάσχουν από βουλιμία, συνήθως χάνουν τον έλεγχο και τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση με εκούσιους εμετούς, με την χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων ή με αυστηρές δίαιτες και έντονη γυμναστική. Οι βουλιμικοί νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν προσωρινά το πρόβλημά τους. Σύντομα όμως, νιώθουν ενοχές και μελαγχολία για τη συμπεριφορά τους που συνήθως ντρέπονται να παραδεχτούν.
Οι ασθενείς ακολουθήσουν αυστηρούς διατροφικούς κανόνες, σε σημείο να μην αντέχουν την πίεση που ασκούν στον εαυτό τους. Υποκύπτουν στην πείνα και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες λιπαρών φαγητών που τους δημιουργούν τύψεις και οδηγούνται σε «διορθωτικές» συμπεριφορές, ανοίγοντας ένα φαύλο κύκλο που δύσκολα κλείνει.
Η βουλιμία προκαλείται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι είναι υπέρβαροι ή ότι ορισμένα σημεία του σώματός τους δεν είναι ελκυστικά. Τα πρότυπα ομορφιάς επιδεινώνουν την κατάστασή τους, καθώς συγκρίνουν τον εαυτό τους.
Η τελειομανία, η παρορμητική συμπεριφορά, τα προβλήματα διαχείρισης θυμού, η κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βουλιμικά επεισόδια.
Ερευνητές έχουν συνδέσει τη βουλιμία με τη λειτουργία του εγκεφάλου και το άγχος.
«Οι γυναίκες με βουλιμία έχουν μικρότερη ροή αίματος στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη και την αντίληψη, όταν είδαν φωτογραφίες με φαγητό μετά από μια αγχώδη κατάσταση.
Αυτό ίσως σημαίνει ότι χρησιμοποιούν το φαγητό για να αποφύγουν κακές σκέψεις για τον εαυτό τους», ανέφερε η καθηγήτρια ψυχολογίας Sarah Fischer.
Η βουλιμία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Οι συνεχείς εμετοί προκαλούν αφυδάτωση που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και οδοντικά προβλήματα εξαιτίας των οξέων του στομάχου.
Εμφανίζονται επίσης, καρδιακά και πεπτικά προβλήματα, λόγω της δυσλειτουργίας του οργανισμού.
Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η ψυχοθεραπεία.
Υπάρχουν Κέντρα υποστήριξης που βοηθούν στην ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, μεταξύ αυτών και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΝΑΣΑ.
Διαβάστε επίσης:Πώς ορίζουν την ομορφιά οι τυφλοί. Το βίντεο που δείχνει ότι η ομορφιά υπάρχει παντού (viral)