Το τεστ που δείχνει αν κάποιος είναι εθισμένος στο Shopping therapy. Τι οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση

11835
Σε περιόδους πίεσης και κακής ψυχικής κατάστασης πολλοί και κυρίως οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν shopping therapy για να ηρεμήσουν.
Παρόλο που δεν θεωρείται πραγματική θεραπεία, πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα νιώσουν καλύτερα.

To test
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν έφτιαξαν ένα τεστ που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να καταλάβει αν πάσχει ή έστω αν εκδηλώνει σημάδια ωνιομανίας, δηλαδή είναι εξαρτημένος ψυχολογικά από το λεγόμενο shopping therapy

1/ Σκέφτεστε τα ψώνια ή τις αγορές γενικότερα συνέχεια μέσα στην ημέρα;
2/ Ψωνίζετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας;
3/ Έχετε αμελήσει κάποια υποχρέωση (π.χ. επαγγελματικό ή άλλης φύσης ραντεβού) επειδή ξεχαστήκατε στα ψώνια;
4/ Ψωνίζετε όλο και περισσότερο για να νιώσετε το ίδιο καλά;
5/ Προσπαθείτε να ψωνίζετε λιγότερο αλλά δεν τα καταφέρνετε;
6/ Νιώθετε άσχημα εάν κάτι σας εμποδίσει να προβείτε σε μια αγορά;
7/ Ψωνίζετε σε βαθμό που επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογική σας κατάσταση;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αν τουλάχιστον οι τέσσερις ερωτήσεις είναι καταφατικές, τότε υπάρχουν εμφανή σημάδια ωνιομανίας.

Έρευνα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι το 33% των αγοραστών καταναλώνουν πράγματα που δεν χρειάζονται.
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών αγοράζουν κυρίως ρούχα, ενώ οι άνδρες φαγητό. Ο βασικός λόγος είναι η ανακούφιση από το άγχος και η βελτίωση της διάθεσης.
Πολλοί ψωνίζουν όταν κάνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους είτε αυτές είναι καλές είτε κακές. Οι αγορές τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν έλεγχο των πραγμάτων και μειώνεται το άγχος του «καινούργιου».
Όσοι βρίσκονται σε σύγχυση είναι περισσότερο παρορμητικοί με αποτέλεσμα να ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν όμως, ότι όταν οι καταναλωτές ψωνίζουν κάτι για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, δεν μετανιώνουν για τα χρήματα που ξόδεψαν.

Όσοι ψωνίζουν συνεχώς δεν μπορούν να κάνουν σωστή διαχείριση των χρημάτων τους και αποφεύγουν να ελέγξουν τα έξοδα και τους λογαριασμούς τους.
Ψυχολόγοι έχουν συνδέσει το shopping therapy με τους μηχανισμούς άμυνας και άρνησης του οργανισμού, κατά τους οποίους αρνητικές σκέψεις αποφεύγονται υποσυνείδητα.
Πολλοί παρόλο που δεν έχουν την οικονομική άνεση για αγορές, αρνούνται να το δεχτούν και κάνουν περισσότερα έξοδα από αυτά που μπορούν να αντέξουν.
Η χαρά όμως, και η ανακούφιση που προσφέρει το shopping therapy είναι εφήμερη και δεν βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Για πολλούς τα ψώνια ως όπλο κατά της μοναξιάς δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, καθώς ψωνίζουν για να νιώσουν καλύτερα και τελικά νιώθουν χειρότερα.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ψώνια γίνονται εθισμός, που ονομάζεται ωνιομανία.
Δεν μπορούν να ελέγξουν την παρόρμηση να ψωνίζουν και ξοδεύουν αλόγιστα, δημιουργώντας τους προσωπικά και οικονομικά προβλήματα.
Πρόκειται για μια διαταραχή που αφορά την εμμονική αγορά προϊόντων, τα οποία θεωρητικά συμπληρώνουν κάποιο ψυχολογικό κενό και νιώθουν ικανοποίηση μόνο όταν αποκτήσουν αυτό που έχει μπει στο μυαλό τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται πραγματικά.
Όταν όμως, δεν μπορούν, συνήθως για οικονομικούς λόγους, να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες έχουν νευρικότητα, θλίψη, πονοκεφάλους, ακόμη και ναυτία και δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά.
Υποκαθιστούν τις πραγματικές τους ανάγκες για επικοινωνία με υλικά αντικείμενα.
Η ωνιομανία συνδέεται άμεσα με τις συχνές κρίσεις πανικού, την αγχώδη συμπεριφορά και την αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων.

 

Διαβάστε επίσης: Η εμμονή με το καθάρισμα συνδέεται με το άγχος και είναι σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Ποια είναι τα σημάδια