Τι προκαλεί το deja vu; «Τεχνικό λάθος» του εγκεφάλου και πρόβλημα στην μνήμη σύμφωνα με έρευνες
Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές δυσκολεύονταν να βρουν αυτό που προκαλεί το deja vu. Δηλαδή την αίσθηση οικειότητας ότι, κάποιος γνωρίζει κάτι, που το βλέπει για πρώτη φορά. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν μπορούσαν να προβλέψουν, πότε κάποιος θα πάθαινε deja vu.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου στο Κολοράντο Anne Cleary, το deja vu οφείλεται σε πρόβλημα της μνήμης.
Το ερέθισμα που προκύπτει από μια νέα εμπειρία, ενεργοποιεί την ανάμνηση μιας παρόμοιας κατάστασης, την οποία ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ανακαλέσει πλήρως.
Για να γίνει η θεωρία της κατανοητή, η ψυχολόγος έδωσε ένα παράδειγμα.
«Έστω ότι επισκέπτεστε το Παρίσι για πρώτη φορά και έχετε φτάσει στο Λούβρο.
Το βλέμμα σας πέφτει στην τεράστια γυάλινη πυραμίδα, στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Ξαφνικά νιώθετε παράξενα.
Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ανακαλέσει την ανάμνηση, που θα μπορούσε να εξηγήσει την κατάσταση, ότι δηλαδή πριν από λίγους μήνες, είδατε την ταινία The Da Vinci Code, στην οποία φαίνεται πολύ καθαρά η Πυραμίδα του Λούβρου».
Η οικειότητα με ένα μέρος, προκύπτει από την ικανότητα κάποιου, να θυμάται τη δομή του χώρου και του περιβάλλοντος.
«Οι άνθρωποι έχουν μια αυξημένη αίσθηση déjà vu, όταν η σκηνή έχει μια παρόμοια διάταξη, αλλά δεν μπορούν να ανακαλέσουν την πηγή αυτή της οικειότητας που αισθάνονται», λέει η Cleary.
Οι καταστάσεις στις οποίες κάποιος νιώθει ότι ξέρει κάτι, αλλά δεν μπορεί να το θυμηθεί, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι, το deja vu λειτουργεί όπως, όταν κάποιος δεν θυμάται το όνομα του ηθοποιού της ταινίας που βλέπει.
«Όταν η ανάκληση αποτυγχάνει, οι αναμνήσεις μας έχουν έναν τρόπο, να μας ειδοποιούν για το γεγονός ότι υπάρχει κάτι σχετικό εκεί», λέει η ψυχολόγος.
Πρόσφατα, ο λέκτορας Ψυχολογίας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στο Ηνωμένο Βασίλειο Akira O’Connor, έδωσε διαφορετική εξήγηση στο φαινόμενο.
Διαπίστωσε ότι το deja vu είναι «τεχνικό λάθος» του εγκεφάλου.
«Το κέντρο αντίληψης του εγκεφάλου, παρουσιάζει σφάλμα καταγραφής των πληροφοριών και συγκρούεται με το κέντρο ελέγχου του πρόσθιου εγκεφάλου» ανέφερε ο καθηγητής.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσπαθεί να αντιληφθεί και να εξηγήσει τα πάντα. «Αφομοιώνει πληροφορίες, μέρη, καταστάσεις, ονόματα, πρόσωπα και είναι λογικό να συμβαίνουν τέτοια «τεχνικά» λάθη, την ώρα της επεξεργασίας όλων αυτών των πληροφοριών», εξήγησε.
Διαβάστε επίσης: Το όνομα που έχεις ταιριάζει με το πρόσωπο σου; Γιατί συνδέεται με πολιτισμικά στοιχεία και στερεότυπα (κουίζ)