Τι είναι το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» που χτυπάει τα ηλικιωμένα ζευγάρια;
Ζευγάρια αχώριστα στη ζωή και στο θάνατο.
Πολλές φορές όταν ο ένας σύντροφος φεύγει, μετά από λίγο αποβιώνει και ο άλλος.
Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι αυτό του Τζόνυ Κας και της Τζουν Κάρτερ, που πέθαναν με διαφορά τεσσάρων μηνών.
Το “φαινόμενο της χηρείας”, γνωστό και ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς”, αποτελεί από τα καλύτερα παραδείγματα της ισχυρότατης επίδρασης, που μπορεί να έχει στην υγεία η σχέση με τον σύντροφο.
Η μελέτη του Νικόλα Χρηστάκη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Φίλιξ Έλβερτ από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, έδειξε ότι ο θάνατος του/της συζύγου, αυξάνει τις πιθανότητες να χάσει σύντομα τη ζωή του και ο σύντροφος που μένει πίσω.
Οι δύο ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 373.189 παντρεμένα ζευγάρια μεγάλης ηλικίας και εξέτασαν πώς εξελίσσεται η υγεία του χήρου ή της χήρας, όταν το έτερον ήμισυ φεύγει από τη ζωή.
Για τους άνδρες που έχαναν τη σύζυγό τους, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, φάνηκε να είναι αυξημένος κατά 18%.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που έχαναν το σύζυγο τους ήταν 16%.
Ο νούμερο ένα κίνδυνος θνητότητας είναι η καρδιοπάθεια και ο αιφνίδιος θάνατος από ανακοπή καρδιάς.
Το πένθος και η θλίψη προκαλούν έντονες αλλαγές στην έκκριση ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα της καρδιάς, να αντλεί αίμα στο σώμα.
Οι ειδικοί το αποκαλούν το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”.
Πρόκειται για μυοκαρδιοπάθεια, κατά την οποία ένα τμήμα του καρδιακού μυ εξασθενεί, προκαλώντας προβλήματα.
Η βλάβη μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά όταν η καρδιά είναι αδύναμη, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή ακόμα και στο θάνατο.
Ακολουθούν και άλλες λιγότερες συχνές αιτίες θανάτου, όπως ατυχήματα ή μολύνσεις.
Επίσης ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτης ή ΧΑΠ, καθώς η μοναχική ζωή τους κάνει να παρεκκλίνουν της θεραπείας, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η πορεία της υγείας τους.
«Το σύνδρομο σχεδόν πάντα ακολουθεί μια τραυματική συναισθηματική απώλεια, όπως ο θάνατος ενός συζύγου, ενός γονέα ή ενός παιδιού και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.
Εμφανίζεται με πόνο στο στήθος και ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στην αλλαγή της ισορροπίας των ορμονών”, εξηγούν οι επιστήμονες.
Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται σε συζύγους, των οποίων οι σύντροφοι πέθαναν από ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον.
Και αυτό γιατί ο/η σύζυγος είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο θάνατο, καθώς πρόκειται για ασθένειες που χρειάζονται χρόνια για να εξελιχθούν.
Πηγή: nymag.com
Διαβάστε επίσης: Ουρολοίμωξη: η συχνότερη πάθηση των γυναικών. Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση