«Τι είναι σεξ;». Ένα δύσκολο θέμα για όλους τους γονείς. Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του

1846

Από βρέφη αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα, στα τρία ρωτάνε γιατί τα κορίτσια δεν έχουν πουλάκι, στα έξι από που προέρχονται τα μωρά, ενώ στα 12 ανησυχούν για τις αλλαγές που βλέπουν στο σώμα τους.
Οι απορίες και οι ερωτήσεις των παιδιών γύρω από το σεξ και την σεξουαλικότητα, είναι πολλές και ασταμάτητες. Άλλες φορές μπορεί να προκαλέσουν γέλιο, ενώ άλλες προκαλούν αμηχανία.
Η συζήτηση γύρω από το σεξ μπορεί να είναι δύσκολη και άβολη για πολλούς γονείς, αλλά είναι απαραίτητη.
Τα παιδιά πρέπει να πάρουν όση πληροφόρηση χρειάζονται κατά καιρούς σχετικά με το σεξ, από τους γονείς τους. Διαφορετικά θα πάρουν τις πληροφορίες και τις απόψεις που θέλουν, από άλλα παιδιά ή από το ίντερνετ και αυτό δεν είναι πάντα καλό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος, για να γίνει η συζήτηση για τις μέλισσες και τα λουλουδάκια.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, στην οποία το παιδί μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου, όλα όσα πρέπει να γνωρίζει, για να αναπτύξει μια υγιή στάση απέναντι στο σώμα και τη σεξουαλικότητά του.
Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους έχουν διαφορετικά επίπεδα κατανόησης και περιέργειας, για αυτό και το τι πρέπει να λένε οι γονείς και με ποιες λέξεις, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται και φυσικά έχει σημασία και το ίδιο το παιδί καθώς και το κλίμα στην ίδια την οικογένεια.

Από την γέννηση μέχρι την ηλικία των 3 ετών

Πολλοί γονείς μένουν έκπληκτοι, όταν διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους είναι σεξουαλικά όντα, από τη γέννησή τους.
Ακόμα και τα βρέφη έχουν περιέργεια για το σώμα τους και συχνά αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα στην μπανιέρα ή κατά την αλλαγή της πάνας, ενώ τα μωρά αγόρια έχουν τακτικές στύσεις.
Γύρω στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις σωματικές διαφορές, που βλέπουν στο δικό τους σώμα και του αντίθετου φύλου.
Σε αυτή την ηλικία οι γονείς καλό είναι να βάλουν τις σωστές βάσεις, μιλώντας στο παιδί για τα μέρη του σώματος και τις διαφορές ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό.
Καλό είναι οι γονείς να χρησιμοποιούν την πραγματική ονομασία των μερών του σώματος, χωρίς να χρησιμοποιούν παρατσούκλια, όπως στήθος, πέος, αιδοίο κ.λ.π.
Όταν το παιδί μαθαίνει τα σωστά ονόματα για τα γεννητικά όργανα, δεν αποκτά ντροπή ή συστολή γύρω από αυτό το τμήμα του σώματος.

3 – 6 ετών

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι τόσο έντονα περίεργα για τα σώματα των άλλων ανθρώπων, όσο είναι για το δικό τους. «Γιατί το πέος του φαίνεται διαφορετικό από το δικό μου;» μπορεί να ρωτήσουν.
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι επίσης «μαγικοί στοχαστές». Αν δεν λάβουν πραγματικά στοιχεία, μπορεί να φτιάξουν μια δική τους ιστορία, για να εξηγήσουν μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.
Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική. Οι γονείς θα πρέπει να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού ευθέως, αλλά με απλές λέξεις και έννοιες.
Για παράδειγμα αν το παιδί ρωτήσει «Από πού προέρχονται τα μωρά;» ίσως μια απλή απάντηση να είναι ικανοποιητική, όπως «Ένας σπόρος από τον μπαμπά και ένα αυγό από τη μαμά, ενώνονται και μεγαλώνουν σε μια ειδική θέση στην κοιλιά της μαμάς, που ονομάζεται μήτρα «.

Επίσης σε αυτή την ηλικία που γίνεται σεξουαλική εξερεύνηση ανάμεσα στα δύο φύλα, θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το παιδί ότι, το σώμα του ανήκει μόνο στον ίδιο.
Το να αγγίζει το ένα παιδί τα γεννητικά όργανα του άλλου, είναι εκτός ορίων.

 

 

 

 

 

 

 

 


6 – 9 ετών

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ρωτάνε περισσότερες λεπτομέρειες για το σεξ. Μπορεί κάποια να ρωτήσουν «Πως γίνονται τα μωρά;» ενώ άλλα να θέλουν να μάθουν «Τι είναι το σεξ;».
Αυτή είναι η ευκαιρία για τον γονιό να μιλήσει πιο ανοιχτά στο παιδί για το σεξ, αφού τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, είναι πιο ικανά να κατανοήσουν τις έννοιες.
Σε αυτή την φάση που τα παιδιά βρίσκονται ένα βήμα πριν την εφηβεία, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν στα κορίτσια για την περίοδο και πως λειτουργεί στην τεκνοποίηση, καθώς και για την χρήση του προφυλακτικού και πως μπορεί να προλάβει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Επίσης πλησιάζει η ώρα να μιλήσουν στο παιδί για τον αυνανισμό, ότι είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να έχει ενοχές. Φυσικά τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι, δεν είναι και θέμα δημόσιας συζήτησης.
Σε αυτή την ηλικία χρειάζεται προσοχή, καθώς το παιδί μπορεί να έχει ευκολότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και να έρθει σε επαφή με πορνογραφικό υλικό, που θα το τρομάξει ή θα το μπερδέψει σχετικά με το σεξ.

9 – 12 ετών

Τότε ξεκινά η προεφηβεία. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχουν απορίες  για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους και τα συναισθήματά τους, τις οποίες μπορεί να εκφράζουν ή μπορεί και όχι.
Εκεί οι γονείς θα πρέπει να επιδιώξουν να ξεκινήσουν οι ίδιοι την συζήτηση, μιλώντας για τις σωματικές αλλαγές που παρατηρούν όπως ακμή, αύξηση στο στήθος, τρίχες στο σώμα, εξηγώντας στο παιδί ότι αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και όλοι οι φίλοι του θα το περάσουν αυτό, αλλά ίσως όχι την ίδια στιγμή.
Καλό είναι οι γονείς να αφιερώσουν λίγο χρόνο, για να μιλήσουν στα παιδιά και για τις συναισθηματικές αλλαγές, που μπορεί να κάνουν την εφηβεία τόσο δύσκολη, αλλά και για τους φυσικούς και συναισθηματικούς κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν εάν το παιδί γίνει σεξουαλικά ενεργό πολύ σύντομα.
Θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν να ενημερώσουν τα κορίτσια ότι, μπορούν να μείνουν έγκυες ακόμα και την πρώτη φορά που θα κάνουν σεξ και να τους μιλήσουν για την ερωτική πράξη και τους κινδύνους, χωρίς να δημιουργούν ενοχικά σύνδρομα.
Τα παιδιά θα βρουν και μόνα τους πολλές απαντήσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι είναι οι σωστές. Γι αυτό όσοι γονείς διστάζουν να  μιλήσουν, μπορούν να ρωτήσουν έναν παιδοψυχολόγο, που θα τους εξηγήσει πως προσεγγίζονται αυτά τα θέματα και θα δώσει πολύτιμη βοήθεια την κατάλληλη περίοδο και όχι όταν θα έχει πετάξει το πουλάκι…

Διαβάστε επίσης: Να κάνει το παιδί μου ρυθμική γυμναστική; Θα κοντύνει; Θα τρώει τα πάντα; Απαντήσεις και συμβουλές από την ολυμπιονίκη Κλέλια Πανταζή