«Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία». Γιατί ακόμη και άτομα σε υψηλές θέσεις είναι δυστυχισμένα

4388

Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν, ποιοι παράγοντες συντελούν στην ευτυχία και στην ευημερία.
Ποτέ δεν έχει περιγραφεί επιστημονικά, όμως οι ερευνητές καταλήγουν ότι ευτυχισμένος είναι όποιος έχει όρεξη για ζωή, έχει υγεία, διάθεση για δημιουργία, αισθάνεται ασφαλής στο περιβάλλον του κλπ.
Οι ψυχολόγοι πιστεύουν, ότι η ευημερία προκύπτει από την επίτευξη των στόχων, την πληρότητα και την εξειδίκευση.
Όμως η ευημερία έχει αντικατασταθεί και από τον πλούτο, ενώ σκιάζεται από τις ασθένειες (ψυχικές και σωματικές), που συνοδεύουν την φτώχια.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δηλώνει δυστυχισμένο λόγω της έλλειψης χρημάτων, που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.
Ωστόσο οι ερευνητές του London School of Economics, διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο δυστυχισμένος, αν και κατά περιόδους οι μισθοί αυξάνονται.
Η μια εκδοχή είναι ότι η σημερινή κοινωνία βασίζεται στην κατανάλωση και σε μια σειρά από υλικά αγαθά που κοστίζουν πολλά χρήματα. Όποιος δεν τα έχει δυστυχεί.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι μια εύκολη θέση εργασίας, με υψηλό μισθό και ελάχιστες αρμοδιότητες φαντάζει ιδανική, όμως στην πράξη κουράζει γιατί δεν προσφέρει πληρότητα.
Ακόμη και όσοι κάνουν καλή καριέρα αφοσιώνονται σε αυτή και χάνουν τους φίλους, την οικογένεια και τη χαρά του ελεύθερου χρόνου.
Το συναισθηματικό κενό είναι βασανιστικό, ακόμη και αν λεφτά υπάρχουν…
Δηλαδή η αντίληψη ότι «τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία», δεν είναι ακριβής.
«Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους θα είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική για την άνοδο της ευτυχίας» αναφέρεται στον βρετανικό Guardian, καθώς η εξάλειψή της παγκοσμίως θα κάνει τον κόσμο πιο χαρούμενο κατά 20%.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες προτρέπουν την κοινωνία να επικεντρώσει αλλού τους στόχους της, δηλαδή το ζητούμενο να είναι η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων και όχι η απόκτηση χρημάτων.
Η κοινωνία θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, δείχνοντας ενδιαφέρον στην επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων, όπως η βία, ο αλκοολισμός οι αγχώδεις διαταραχές και άλλα.
Η οικογενειακή πληρότητα παραμένει στην κορυφή της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα αποκαλύπτει ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε δυστυχισμένοι