Τα social media προκαλούν άγχος στους εφήβους. Ειδικά τα κορίτσια νιώθουν πιο δυστυχισμένα λόγω της συνεχούς σύγκρισης
Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενσωματωθεί στη ζωή των νέων. Είναι πλέον εξαρτημένοι από αυτά. Ανησυχίες όμως προκαλεί το αίσθημα δυστυχίας που νιώθουν τα κορίτσια εξαιτίας των social media.
Ο Βόλφγκανγκ Λαντς, διευθυντής γερμανικού δημοτικού σχολείου σε επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, ανέφερε στην εφημερίδα Deutsche Welle ότι είναι αναγκαία η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Παιδιά που μένουν μακριά από το σχολείο, επικοινωνούν με τους γονείς τους κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένων εφαρμογών.
Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι εν ώρα μαθήματος τα παιδιά κάνουν χρήση των smartphone και των social media, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους από το μάθημα. Πολλοί διευθυντές σχολείων έχουν απαγορεύσει τη χρήση, ακόμη και την κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Τα social media έχουν γίνει εμμονή στους νέους
Είναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν την προσοχή των παιδιών, σπαταλώντας ώρες κατά τη χρήση τους.
Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Έσεξ της Αγγλίας, διαπιστώθηκαν τα ποικίλα προβλήματα που προκαλούν τα social media και ειδικότερα στα νέα κορίτσια.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αισθήματα που νιώθουν παιδιά και έφηβοι που διαθέτουν λογαριασμό σε κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινώντας από παιδιά ηλικίας δέκα χρονών. Παρατήρησαν ότι με το πέρασμα των χρόνων, ολοένα και μειώνεται το αίσθημα χαράς που νιώθουν. Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι τα κορίτσια στην εφηβεία νιώθουν ακόμη πιο δυστυχισμένα.
Η χρήση των social media προκαλεί άγχος
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν διαπληκτισμούς και παρεξηγήσεις, ακόμη και επειδή κάποιος καθυστέρησε να απαντήσει σε κάποιο μήνυμα. Όλα αυτά αποφέρουν πίεση στους χρήστες και ειδικά στα παιδιά.
Μια εκ των συντακτών της έρευνας του Πανεπιστημίου, η κοινωνική επιστήμονας Κάρα Μπούκερ, επισήμανε ότι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στη σύγκριση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν άγχος, πίεση και συνεπώς, να είναι πιο δυστυχισμένα.
Νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για απόκτηση πολλών like μπορεί να προκαλέσει την ίδια εξάρτηση με αυτή των ναρκωτικών. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι είναι νωρίς για να γίνονται τέτοιου είδους συγκρίσεις.
Η Κάρα Μπούκερ τονίζει ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δε διαθέτουν την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να σκεφτούν αν οι άνθρωποι που δημοσιεύουν ευχάριστα πράγματα, είναι όντως ευτυχισμένοι.
Αυτό βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους με των άλλων. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν δυστυχισμένα, το καθένα σε διαφορετικό βαθμό, είτε λιγότερο είτε περισσότερο.
Ισορροπημένη χρήση των κινητών και φυσική συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας τους είναι η μόνη διέξοδος μαζί με δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός,ο χορός ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Διαβάστε επίσης: Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία. Γιατί αυξάνουν το άγχος και μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα