Πώς οι μάγοι ξεγελούν το μυαλό μας; Δείτε πώς γίνεται το κόλπο με την κοπέλα που κόβεται στα τρία (βίντεο)

28471
Κέρματα εξαφανίζονται. Κουνέλια βγαίνουν από καπέλα. Ένας ρήγας σπαθί εμφανίζεται στην τσέπη μας. Μια κοπέλα κόβεται στα τρία.
Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα μαγικά κόλπα που ακόμη και αν φαίνονται απλά, δεν έχουμε βρει την απάντηση για το πώς γίνονται.
Δείτε πώς γίνεται το κόλπο με την κοπέλα που κόβεται στα τρία. Είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο νομίζετε:

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να μας ξεγελάσουν. Οι μάγοι εκμεταλλεύονται τον τρόπο που λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα, δημιουργώντας μας αυταπάτες. Παρόλο που η νευροεπιστήμη είναι μια σχετικά πρόσφατη επιστήμη, τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα εξασκούνται χιλιάδες χρόνια. Χωρίς να ξέρουν την επιστημονική εξήγηση, εφαρμόζουν βασικές αρχές της νευροεπιστήμης.
«Η μαγεία βασίζεται στο να καταλάβεις πώς οι θεατές αντιλαμβάνονται τις πληροφορίες και μετά να τους χειραγωγήσεις» εξήγησε ο Αμερικανός μάγος Teller.

Ο βασικός τρόπος που χρησιμοποιούν για να μας ξεγελάσουν, είναι ο αποπροσανατολισμός.
Χρησιμοποιούν αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν επιλεκτική προσοχή, κατά την οποία ο εγκέφαλος εστιάζει την προσοχή του σε ένα μόνο σημείο στο περιβάλλον. Λειτουργεί σαν ένα φακό που φωτίζει μόνο ένα σημείο, αφήνοντας σκόπιμα όλες τις άλλες πληροφορίες σε δεύτερη μοίρα.
Έτσι, ο εγκέφαλός μας εστιάζει σε ένα πράγμα, αφήνοντας το πραγματικό τρικ στο σκοτάδι.
Το μυαλό μας συμπληρώνει ό,τι πρόσθετη πληροφορία χρειάζεται μόνο του.
Οι κινήσεις γύρω μας κατηγοριοποιούνται και ερμηνεύεται ο σκοπός τους αυτόματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος σπρώχνει τα γυαλιά του πιο πάνω, σκεφτόμαστε αυτόματα ότι είχαν γλιστρήσει. Ένας μάγος όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κίνηση για να κρύψει κάτι στο στόμα του.
Ουσιαστικά, όλα γίνονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά ο εγκέφαλός μας τα ερμηνεύει διαφορετικά.

Χρησιμοποιούν αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν επιλεκτική προσοχή, κατά την οποία ο εγκέφαλος εστιάζει την προσοχή του σε ένα μόνο σημείο στο περιβάλλον.
Οι μάγοι ελέγχουν το βλέμμα μας. Ένας τρόπος είναι με ερωτήσεις του τύπου «Πείτε μου ποια κάρτα είναι αυτή». Με αυτό τον τρόπο, τραβούν την προσοχή όλου του κοινού. Ακόμη και εκείνοι που δεν άκουσαν την ερώτηση, θα κοιτάξουν να βρουν ποια κάρτα είναι, γιατί κοιτάνε όλοι οι υπόλοιποι.
Και ο ίδιος ο μάγος φαίνεται συγκεντρωμένος στο αντικείμενο που τους δείχνει, για να τους κάνει να κοιτάξουν και εκείνοι.
Όταν θέλει να κοιτάνε οι θεατές το πρόσωπό του, γυρίζει το βλέμμα του σε αυτούς. Ασυνείδητα όλοι αρχίζουν να τον κοιτάνε.
Παράλληλα, εκμεταλλεύονται την αδυναμία του ανθρώπινου εγκεφάλου να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Έτσι, τραβούν την προσοχή τους σε πολλά διαφορετικά πράγματα, με αποτέλεσμα να χάνουν πολλές πληροφορίες. Ένας ήχος, μια κίνηση ή ένα άγγιγμα μπορούν να αποπροσανατολίσουν το κοινό.
Άλλοι χρησιμοποιούν ένα αστείο. Είναι δύσκολο να σκεφτείς λογικά και να παρατηρήσεις πολλά πράγματα, όταν γελάς.
Το ίδιο συμβαίνει και με κόλπα που έχουν πιο τρομακτικά στοιχεία. Χρησιμοποιούν το συναίσθημα για να μας αποπροσανατολίσουν.
Μιλάνε επίσης πολύ γρήγορα, βομβαρδίζοντας το κοινό με πληροφορίες για να κρατήσουν το μυαλό του απασχολημένο.
Κάνουν άσχετες ερωτήσεις για να μας βάλουν σε σκέψεις έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι αρκετός για ένα μάγο να κάνει τη μυστική του κίνηση.
Χρησιμοποιούν δραματική μουσική και περίεργο φωτισμό για να κάνουν το τρικ τους πιο θεαματικό.
Κάθε κίνησή τους εξυπηρετεί ένα σκοπό. Να μας μαγέψουν.

 

Διαβάστε επίσης: Οφθαλμαπάτες. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και γιατί δε φταίνε τα μάτια μας. Δείτε τρεις οφθαλμαπάτες που το εξηγούν