Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Φιλανδία. Την τελευταία θέση κατέχει το Μπουρουντί στην Ανατολική Αφρική, που σημαδεύτηκε από περιόδους εθνοκάθαρσης, εμφύλιους πολέμους και απόπειρες πραξικοπήματος.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας, στη 79η θέση.
Η λίστα του ΟΗΕ συμπεριέλαβε συνολικά 156 χώρες. οι παράγοντες που καθόρισαν τη θέση των χωρών είναι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς.
Οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο για το 2018 είναι η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.
Η Φιλανδία κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να ανέβει από την πέμπτη θέση στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες, παίρνοντας τα πρωτεία από τη Νορβηγία.
Η Φιλανδία χαρακτηρίστηκε ως η πιο σταθερή, ασφαλής και καλύτερα διοικούμενη χώρα στον κόσμο. Είναι επίσης μεταξύ των λιγότερο διεφθαρμένων και πιο κοινωνικά προοδευτικών χωρών. Η αστυνομία θεωρείται η πιο αξιόπιστη στον κόσμο.
Η έκθεση του ΟΗΕ, ανέφερε ότι όλες οι σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν υψηλά εισοδήματα, προσδοκίες για υγιή ζωή, κοινωνική στήριξη, ελευθερία, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία.
Για πρώτη φορά ο ΟΗΕ, δημοσιοποίησε λίστα σχετικά με την ευτυχία των μεταναστών σε 117 διαφορετικές χώρες, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία και δημοσκοπήσεις.
Πρώτη και σε αυτή την κατάταξη ήταν η Φιλανδία, ενώ στην τελευταία θέση ήταν η Συρία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι μετανάστες πηγαίνουν σε ευτυχισμένες χώρες είναι πιο πιθανό να ευτυχήσουν, από εκείνους που πηγαίνουν σε λιγότερο ευτυχισμένες χώρες.
«Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Φινλανδία είναι χαμηλότερο από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες και είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Οι Φινλανδοί είναι καλοί στην μετατροπή του πλούτου σε ευημερία.» ανέφερε ο Meik Wiking του Ινστιτούτου Έρευνας Ευτυχίας στη Δανία.
«Στις Σκανδιναβικές χώρες γενικά, πληρώνουμε από τους πιο υψηλούς φόρους στον κόσμο, αλλά υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για αυτό γιατί οι πολίτες τους βλέπουν ως επένδυση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Δωρεάν περίθαλψη και εκπαίδευση συμπεριλαμβάνονται στους λόγους που είμαστε πιο ευτυχισμένοι σε αυτές τις χώρες» εξήγησε.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται στους λόγους που η Αμερική, ενώ παλαιότερα ήταν ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες χώρες, έχει συνεχώς πτωτική τάση, καταλαμβάνοντας την 18η θέση για το 2018.
Ο λόγος είναι ότι ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει βελτιωθεί σημαντικά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, αλλά και η υπερβολική χρήση οπιούχων, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες.
«Προφανώς έχουμε μια κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ. Περισσότερη ανισότητα, λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», εξήγησε ο καθηγητής Jeffrey David Sachs του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης: «Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία». Γιατί ακόμη και άτομα σε υψηλές θέσεις είναι δυστυχισμένα
Διαβάστε επίσης: «Οι κοιλιακοί δεν φέρνουν την ευτυχία». Πρώην bodybuilder πήρε κιλά και εξηγεί το «κόστος» της τελειότητας